Παραμένει και σήμερα πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, αλλά και σε Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια, Σκύρο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, όπως και τις Σποράδες με την ανώτατη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 37 και 39 βαθμούς και τους ανέμους να φτάνουν στο Αιγαίο έως και 8 μποφόρ. Αυτή η εξέλιξη κρατά σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό και ιδίως την Πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς το Σαββατοκύριακο που πέρασε έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας μεγάλες ήταν εστίες της φωτιάς σε Ελαφόνησο, αλλά και την Ανατολική Αττική, όπου κάηκαν εκτάσεις.
Στην Ελαφόνησο εκτιμάται ότι κάηκε το 20% του νησιού περί τα 4.000 με 5.000 στρέμματα. Για το νησί, που είναι χαρακτηρισμένο ως Natura και η καταστροφή του βιότοπου είναι σημαντική για την τοπική οικονομία η δήμαρχος, Έφη Λιάρου διαβεβαιώνει μέσω της “Α” πως “πλέον υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή”, καθησυχάζοντας τόσο τους τουρίστες, όσο και αυτούς που θέλουν να το επισκεφτούν. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας το φέρι – μπότ προσεγγίζουν στο νησί και αποβιβάζουν επισκέπτες για τις διακοπές τους. Το κάμπινγκ που προληπτικά εκκενώθηκε το Σάββατο, λειτουργεί κανονικά και το “σημαντικό”, όπως υπογραμμίζει η δήμαρχος είναι ότι “από την φωτιά δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή”.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου από το κέντρο του νησιού και πέρασε από τον χώρο υγειονομικής ταφής. Οι βόρειοι άνεμοι έστρεψαν την φωτιά προς τα νότια και δυτικά του νησιού. Κάτοικοι υποστηρίζουν ότι την ώρα της φωτιάς γύρω από τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων μύριζε πετρέλαιο, ενώ διαμαρτύρονται για την παντελή έλλειψη μόνιμων πυροσβεστών κατά την θερινή περίοδο. Άμεση ήταν, πάντως, η επέμβαση των πυροσβεστών που κατέφθασαν τα ξημερώματα στο νησί και των εναέριων μέσων, που επιχειρούσαν παρά τους ισχυρούς ανέμους. Από την πυρκαγιά δεν κινδύνευσαν σπίτια. Κάηκαν μόνον πουρνάρια, λίγες ελιές και κάποια μελίσσια. Για την κατάσβεση, επιχειρούσαν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και 4 υδροφόρες των δήμων.
Στ. Αραχωβίτης: Προέχει η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού
Στο νησί βρέθηκε χθες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος έκανε λόγο για “σοβαρή οικολογική καταστροφή στο νησί”. Χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι “δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ενώ οι απώλειες σε περιουσίες ήταν περιορισμένες”, εξήγησε ότι “αυτό οφείλεται στην επάρκεια των μέσων πυρόσβεσης, εναέρια και επίγεια, και στην επάρκεια προσωπικού μετά τη διευθέτηση του θέματος των πυροσβεστών πενταετούς θητείας από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”. “Καθοριστική ήταν και η συνεργασία του Δήμου με τις υπηρεσίες”, πρόσθεσε ο Στ. Αραχωβίτης. Αφού επισήμανε ότι “το νησί επανέρχεται στην κανονικότητά του, καθώς οι τουριστικές υποδομές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα”, υπογράμμισε πως “αυτό που προέχει τώρα είναι η επαρκής χρηματοδότηση ώστε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα έγκαιρα, πριν την έλευση του χειμώνα”.
“Η φωτιά στην Ελαφόνησο αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργεί ακραίες καταστάσεις όλο και συχνότερα στο μέλλον, γι’ αυτό και η σοβαρή προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν θα πρέπει να ανακοπεί”, τόνισε ο Στ. Αραχωβίτης για να καταλήξει: “Όσο για τη συζήτηση περί απόδοσης ευθυνών, οι αρμόδιες αρχές, είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν την δουλειά που πρέπει να κάνουν, στην ώρα τους. Τώρα προέχει η αποκατάσταση της ομαλότητας και η συνέχιση της υψηλής επισκεψιμότητας της Ελαφονήσου”. Στο ίδιο πνεύμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου αφού σημείωσε πως “πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή για το νησί, που προήλθε από φωτιά που ξέσπασε στις γνωστές μπαρουταποθήκες, τις χωματερές”, τόνισε: “Αυτό που προέχει είναι άμεσα να οριοθετηθεί η έκταση που κάηκε, να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και να καταγραφούν οι ζημιές στον αγροτικό χώρο και σε τυχόν περιουσίες που καταστράφηκαν”.
Φωτιά στην Αττική
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα σε επιφυλακή ήταν η Πυροσβεστική για τυχόν αναζωπύρωση στον Υμηττό, παρότι η φωτιά είχε οριοθετηθεί έγκαιρα, από το πρωί της Δευτέρας. Η φωτιά, ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στην περιοχή Προσήλιο, που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Παιανίας. Κάηκαν δυο σπίτια και κάποιες κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα δυο οικοδομικά τετράγωνα να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Από την πρώτη στιγμή, στο σημείο στάλθηκαν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε 22 βυτιοφόρα. Με το πρώτο φως του ήλιο στην περιοχή επιχειρούσαν 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό και 2 ελικόπτερα του στρατού.
Παρότι δεν στάλθηκε μήνυμα μέσω του αριθμού 112, αστυνομικοί και πυροσβέστες με ντουντούκες καλούσαν τους λιγοστούς κατοίκους της αραιοκατοικημένης περιοχής να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Στόχος της Πυροσβεστικής, ο οποίος και επετεύχθη ήταν να μην μετακινηθεί το πύρινο μέτωπο στην μπροστινή πλευρά του Υμηττού και στο δάσος της Καισαριανής. Από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που έκαναν λόγο για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.
Επαινώντας την εγρήγορση του πυροσβεστικού σώματος για την κατάσβεση πυρκαγιάς στον Υμηττό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδης είπε απευθυνόμενος στους πολίτες: “Καθήκον μας η προστασία σας και η ασφάλειά σας. Όλοι μαζί πρέπει να προσέχουμε τον τόπο μας. Το κράτος ξέρει συντεταγμένα να προστατεύει τους πολίτες του”. Αναφερόμενος στο σύστημα 112, ο υπουργός εξήγησε πως “όταν υπάρχει κίνδυνος, κανείς πολίτης δεν πρέπει να μείνει χωρίς πληροφόρηση”.
Δεν ενεργοποιήθηκε το 112 στον Υμηττό
Μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα 112, που αποστέλλει μηνύματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, όπως διαβεβαίωσε (ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο ίδιος εξήγησε ότι το κόστος αποστολής μηνυμάτων δεν επιβαρύνει ούτε τους καταναλωτές, ούτε το Ελληνικό Δημόσιο με την ατέλεια αυτή να είναι προϊόν συμφωνίας του υπουργείου με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Προς το παρόν το σύστημα αποστέλλει μηνύματα σε όλα τα τηλέφωνα μόνο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό θα επεκταθεί και στα σταθερά τηλέφωνα με ηχογραφημένο μήνυμα. Πάντως, ο υπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση γιατί το σύστημα 112 δεν ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση της φωτιάς στον Υμηττό, ενώ το Σάββατο λειτούργησε κανονικά με πολλαπλές αποστολές μηνυμάτων σε πολλούς παραλήπτες.
Πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα
Πολλά τα πύρινα μέτωπα, που ξέσπασαν χθες ανά την χώρα. Αργά το μεσημέρι χθες πύρινα μέτωπα ξέσπασαν στην θέση Πλατύ Κομποτίου Άρτας, όπως και στις περιοχές Γλυκορρίζι και Αετός, του δήμου Τριφυλίας. Στο Πλατύ Κομποτίου έσπευσαν 23 άνδρες με 11 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και μια υδροφόρα του δήμου Αρταίων. Στα δε πύρινα του δήμου Τριφυλίας στην μεν φωτιά στο Γλυκορρίζι επιχειρούσαν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και πέντε αεροπλάνα, τύπου Πετζετέλ. Στην δε φωτιά που εκδηλώθηκε σε γεωργική έκταση στην περιοχή Αετός, επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Επίσης, υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην δυτική Αχαΐα στις περιοχές Μπούκα και Φώσταινα όπου επιχειρούσαν πυροσβέστες με οχήματα. Στην Κεφαλονιά, η περιοχή του Αγκώνα επλήγη από πυρκαγιά, η οποία γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post