Λίγο πριν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να κάνει ριζικές αλλαγές στο θεμελιώδη νόμο περί δημοσίων συμβάσεων (Ν. 4412/2016) αναφορικά με τα χρονικά περιθώρια θεώρησης των μελετών, ενισχύοντας τον ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής. Επίσης, αλλάζει τα ανώτατα όρια προϋπολογιζόμενου κόστους μελετών, διευκολύνει τη σύναψη απευθείας αναθέσεων, προβλέπει ακόμη και την ανάθεση λογιστικών υπηρεσιών σε ιδιώτες!
Fast track η έγκριση των μελετών
Με νέα διάταξη, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλάζει το άρθρο 189 του Ν. 4412/2016 και προβλέπεται σύντμηση των προθεσμιών θεώρησης των μελετών. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι από δυο (2) μήνες που προβλεπόταν αρχικά, μέσα σε μόλις ένα (1) μήνα θεωρείται η μελέτη από την υποβολή της στον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι: «Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, η θεώρηση λογίζεται ότι έχει εκδοθεί». Το περιεχόμενο της νέας διάταξης συμπληρώνεται ως εξής: «Η μελέτη μετά την θεώρησή της αποστέλλεται με επιμέλεια του προϊσταμένου της τεχνικής Υπηρεσίας στην Οικονομική Επιτροπή για την αποδοχή της». «Η απόφαση αποδοχής εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο υποχρεωτικά εντός ενός (1) μήνα από την υποβολή της μελέτης από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Σε περίπτωση μη αποδοχής, η μελέτη επιστρέφεται στην τεχνική υπηρεσία, που την έχει συντάξει με παρατηρήσεις», αναφέρεται.
Στην ίδια διάταξη διευκρινίζεται ότι οι μελέτες αφορούν τους Δήμους, τα νομικά πρόσωπα αυτών, τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και θεωρούνται εντός ενός μήνα από την υποβολή της στον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας. Στην περίπτωση που η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η θεώρηση λογίζεται ότι έχει εκδοθεί!
Νέα ρύθμιση για την Οικονομική Επιτροπή
Να σημειωθεί πως με τη νέα διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών ορίζεται ότι «η Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ αποφασίζει την αποδοχή των πάσης φύσεως μελετών που αφορούν σε έργα και παροχές τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, οι οποίες συντάσσονται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου».
Διευκολύνεται η ανάθεση μελετών σε ιδιώτες
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να δώσει έστω και την τελευταία στιγμή να εισακούσει το αίτημα των μηχανικών των Δήμων για άμεση στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, επιλέγει να διευκολύνει την ανάθεση μελετών σε ιδιώτες!
Στην ίδια διάταξη αναφέρεται το εξής: «Αν η τεχνική υπηρεσία του δήμου αδυνατεί να συντάξει τη μελέτη, όπως βεβαιώνεται από τον προϊστάμενό της, επιτρέπεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή του Δημάρχου σε περίπτωση απευθείας ανάθεσης, η ανάθεση εκπόνησης μελετών πάσης φύσης σε ιδιώτες μελετητές και ιδιωτικά γραφεία μελετών, σύμφωνα με τον Ν. 4412/2016». «Μόνον στην περίπτωση που υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση των αρμοδίων για την αποδοχή της μελέτης οργάνων, μπορεί να παρατείνεται η προθεσμία αποδοχής για δύο (2) ακόμα μήνες!», αποσαφηνίζεται στην διάταξη.
Τα νέα χρηματικά όρια για την ανάθεση μελετών
Παράλληλα, τίθενται νέα χρηματικά όρια για τον προϋπολογισμό των μελετών έργων και υπηρεσιών, τα οποία βέβαια μπορούν να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Τα νέα χρηματικά όρια κυμαίνονται από 10 εκατ. ευρώ έως και 25 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, ορίζονται τα νέα όρια προϋπολογισμού μελετών έργων και υπηρεσιών στους ΟΤΑ, τους συνδέσμους, τα νομικά πρόσωπα αυτών και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι «τα χρηματικά όρια δύνανται να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών!»
Αναλυτικά, η νέα διάταξη του που υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζει στα:
* Δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το όριο προϋπολογισμού των μελετών έργων και υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ βαθμού, των συνδέσμων τους, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τους, των ιδρυμάτων τους και των ΔΕΥΑ, πέραν του οποίου απαιτείται θεώρηση από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία, κατόπιν γνώμης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων,
* Είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το όριο προϋπολογισμού των μελετών έργων και υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ βαθμού, πλην των Δήμων Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, των συνδέσμων τους, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τους, των ιδρυμάτων τους και των ΔΕΥΑ πέραν του οποίου απαιτείται θεώρηση, ύστερα από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου,
* Είκοσι πέντε εκατομμύρια (25.000.000) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το όριο προϋπολογισμού μελετών έργων και υπηρεσιών των Δήμων Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, των συνδέσμων στους οποίους συμμετέχουν οι ανωτέρω ΟΤΑ, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τους και των ιδρυμάτων τους, πέραν του οποίου απαιτείται θεώρηση, ύστερα από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου.
Διευκολύνονται οι απευθείας αναθέσεις
Στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με την πλειοψηφία της Βουλής εισάγεται νέα διευκόλυνση για τις απευθείας αναθέσεις! Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «για την απευθείας ανάθεση συμβάσεων έργων, μελετών, προμηθειών και παροχής τεχνικών και γενικών υπηρεσιών του ν. 4412/2016 (Α’ 147) απαιτείται απόφαση δημάρχου, προέδρου συνδέσμων, νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδρυμάτων, χωρίς προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου». «Στην περίπτωση αυτή τα συντασσόμενα τεύχη εγκρίνονται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο του συνδέσμου, του δημοτικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ιδρύματος. Τα ως άνω αρμόδια όργανα αποφασίζουν για κάθε ζήτημα που ανακύπτει τόσο κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης των συμβάσεων απευθείας ανάθεσης έργων, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών, όσο και κατά το στάδιο εκτέλεσης αυτών», αποσαφηνίζεται στην διάταξη.
Ποιος μπορεί να συντάξει προδιαγραφές για μελέτες υπηρεσιών και προμηθειών;
Στον νέο νόμο αναφέρεται ότι μπορεί ακόμη και ένας απλός υπάλληλος, που διαχειρίζεται την σχετική πίστωση να συντάξει περιγραφή και τεχνικές προδιαγραφές για τις μελέτες υπηρεσιών και προμηθειών, για την εκτέλεση των οποίων δεν απαιτούνται τεχνικές γνώσεις ή τεχνική εμπειρία. Η δε σύνταξη της περιγραφής και των προδιαγραφών για τις μελέτες υπηρεσιών και προμηθειών εγκρίνονται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας. Αρκεί μόνον η απόφαση του δημάρχου για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, αρκεί το όριο της προμήθειας να μην υπερβαίνει τα όρια των απευθείας αναθέσεων.
Ανάθεση λογιστικών υπηρεσιών σε ιδιώτη
Μια ακόμη διευκόλυνση παρέχει τον ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις λογιστικές υπηρεσίες, που πλέον μπορούν να ανατεθούν σε ιδιώτες! Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «Οι Δήμοι που εφαρμόζουν το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού, σύμφωνα με το π.δ. 315/1999, μπορούν, σε περίπτωση που δεν υπηρετεί υπάλληλος με την απαιτούμενη άδεια λογιστή ή όταν ο αριθμός των λοιπών υπαλλήλων δεν καλύπτει τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις της οικείας υπηρεσίας, να αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες που διαθέτουν τα αντίστοιχα προσόντα ή σε λογιστικά γραφεία που πληρούν τις οικείες προϋποθέσεις, την οργάνωση και υποστήριξη των λογιστικών και οικονομικών υπηρεσιών τους, τη σύνταξη των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων τους, καθώς και τη διεξαγωγή κάθε εργασίας απαραίτητης για την εφαρμογή του ανωτέρω Σχεδίου».
Discussion about this post