Με το κύμα της πανδημίας να μην κοπάζει και τις έκτακτες δαπάνες για κάλυψη των αναγκών προστασίας του πληθυσμού από τον κορωνοΐο να διογκώνονται, εντείνεται η αγωνία των δημάρχων για τα οικονομικά των ΟΤΑ α βαθμού. Κι αυτό γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 δεν εγγράφεται ποσόν που να σχετίζεται με τις δαπάνες του κορωνοΐου. Το ζήτημα απασχόλησε την σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Είχε προηγηθεί χθες μια «πυροσβεστικού» χαρακτήρα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, αλλά η δέσμευση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ήταν … «δια λόγου».
Συγκεκριμένα, η περικοπή της τακτικής επιχορήγησης των δήμων για το 2021 αγγίζει τα 214 εκατ. ευρώ και συνολικά οι τακτικές επιχορηγήσεις αγγίζουν τα 2.076 εκατ. ευρώ εκ των τα 1.914 εκατ. ευρώ αφορούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τα 155 εκατ. ευρώ την ειδική επιχορήγηση των δήμων, τα 5 εκατ. ευρώ λοιπές αποδόσεις και τα 2 εκατ. ευρώ λοιπές επιχορηγήσεις.
Η διαφορά των 214 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020 δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό στους Δήμους, ιδίως εν μέσω πανδημίας και καταβαραθρωμένων εσόδων από δημοτικά τέλη και αναπροσαρμοσμένες προς τα κάτω τις αποδόσεις των μισθωμάτων της τάξεως του -60%. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η διαφορά.
Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, η διαφορά μεταξύ του προϋπολογισμού του 2020 και του 2021 αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ, με βάση τις αποδόσεις που αντιστοιχούν στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους από την φορολογία, όπως αυτή έχει θεσπιστεί από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
«Πλέον το μεγαλύτερο μέρος της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων αφορά στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους και των λειτουργικών δαπανών των σχολείων», σχολίασε ο Γ. Μουράτογλου. Σημειωτέον ότι από το σύνολο των 1.914 εκατ. ευρώ τα 1.400 εκατ. ευρώ αφορούν στη μισθοδοσία και τα 100 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Το επενδυτικό χρηματοδοτικό σκέλος κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μόλις 600 εκατ. ευρώ. «Ως χώρα και ως αυτοδιοίκηση εναποθέτουμε πλέον τις ελπίδες μας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα», υπογράμμισε ο Γ. Μουράτογλου.
Για «θεσμική απαξίωση των Δήμων» μίλησε ο Δημήτρης Μπίρμπας εκ μέρους της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας, επισημαίνοντας πως «η υποβάθμιση συνεχίζεται». Κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά στην έκθεση Πισσαρίδη, ο Δημήτρης Μπίρμπας εξέφρασε την διαφωνία του με την πρόταση της έκθεσης να συνδέονται οι πόροι με την αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ. «Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό, γιατί δεν διασφαλίζεται η σταθερότητα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τα φορολογικά έσοδα».
Discussion about this post