Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη δήθεν επιτυχία της μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ), που συνιστούν την επανεκκίνηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όμως η καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς.
Το πλήγμα για τους δήμους όλης της χώρας ήταν τεράστιο από τη στιγμή που ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αποφάσισε εν μια νυκτί να ακυρώσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» τινάζοντας στον αέρα όλα τα εν εξελίξει δημοτικά έργα.
Η δε επιλογή του να μετονομάσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» σε «Αντώνης Τρίτσης» συνιστούσε φθηνό επικοινωνιακό τακτικισμό. Ενώ η αποκάλυψη από τους διαδόχους του στο υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν υπέγραψε νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ συνιστά συνολική αποτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση.
Έτσι, λοιπόν, η δανειακή σύμβαση της ΕΤΕπ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να συνιστά επίτευγμα της κυβέρνησης, τη στιγμή που η δανειακή σύμβαση που είχε υπογραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» άγγιζε τα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, «η νέα δανειακή σύμβαση φαίνεται δυσμενέστερη από την προηγούμενη διότι περιλαμβάνει το όριο των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θέτει η ίδια η τράπεζα».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ενώ η αρχική σύμβαση ήταν στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ, αυτή πλέον κατεβαίνει στα 500 εκατ. ευρώ, οπότε γεννώνται ερωτήματα για το πώς θα καλυφθούν τα 2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δανειακή σύμβαση η αναλογία χρηματοδότησης ήταν 65% συμμετοχή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 35% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
“Να φανούν οι όροι”
Μένει, λοιπόν, να φανεί από την κατάθεση της δανειακής σύμβασης, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, το ακριβές περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, καθώς πρέπει να διευκρινιστούν μια σειρά ζητήματα, όπως το γιατί τέθηκαν ως ανώτατο όριο τα 500 εκατ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ.
Επίσης μένει να φανεί ποιοι θα είναι οι όροι αποπληρωμής του δανείου, εάν δηλαδή θα υπάρχει περίοδος χάριτος, διότι, με βάση τη δανειακή σύμβαση που αφορούσε το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», τα πρώτα πέντε χρόνια γινόταν η αποπληρωμή των τόκων και από τον έκτο χρόνο γινόταν η αποπληρωμή του κεφαλαίου με συνολικό χρόνο εξόφλησης την εικοσαετία.
Αλ. Χαρίτσης: Οφείλουν μια συγγνώμη
«Αντί για φθηνούς επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει μια μεγάλη συγγνώμη στους πολίτες» τονίζει με δήλωσή του στην ΑΥΓΗ ο Αλέξης Χαρίτσης, που ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας του προγράμματος «Φιλόδημος».
«Η κυβέρνηση διαψεύδει πανηγυρικά τον ίδιο της τον εαυτό, αφού εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του μας διαβεβαίωναν ότι η εν λόγω σύμβαση με την ΕΤΕπ ήταν ήδη σε ισχύ και η χρηματοδότηση των έργων διασφαλισμένη» υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που διασφάλισε την αναγκαία χρηματοδότηση κρίσιμων έργων τοπικών υποδομών, μέσω του καινοτόμου προγράμματος ‘Φιλόδημος’, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχοντας έγκαιρα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο πρόγραμμα, χωρίς ανώτατο όριο στη χρηματοδότηση».
Στον ίδιο υψηλό τόνο συνεχίζει ο Αλ. Χαρίτσης: «Είναι εξοργιστικό η κυβέρνηση που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα έτοιμο, σε πλήρη ισχύ και λειτουργία επενδυτικό πρόγραμμα, να πανηγυρίζει επειδή δύο χρόνια μετά κατάφερε να το επανενεργοποιήσει και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους από το αρχικό, καθώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που είχε προβλεφθεί στον ‘Φιλόδημο’».
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει κάποιο έργο και το δήθεν ενδιαφέρον του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά, δυστυχώς γι’ αυτόν και το κόμμα του, το ουσιαστικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο τομέα αυτόν θα τον καταδιώκει και θα τον οδηγεί σε τέτοια παιδικά σφάλματα» σχολιάζουν δηκτικά οι Π. Σκουρλέτης, Κ. Ζαχαριάδης και Μ. Χατζηγιαννάκης.
Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει πίστωση συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, που η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε ανεξήγητα να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, για να υπογράψει μόλις χθες μία παρόμοια με δυσμενέστερους όρους για το Δημόσιο».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post