Με το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ να περνά σήμερα το κατώφλι της Βουλής, εντείνεται ο προβληματισμός για τον βαθμό ενίσχυσης της διοικούσας παράταξης ως προς τις εκτελεστικές αρμοδιότητες, υποβαθμίζοντας τα πολιτικά όργανα δηλαδή τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Για “δημαρχοκεντρική λογική”, που παραβιάζει “την εξουσιοδότηση που έλαβαν τα όργανα της Αυτοδιοίκησης από την εκλογή τους με την απλή αναλογική”, κάνει λόγο ο Δημ. Μπίρμπας, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας στην ΚΕΔΕ.
Αντίστοιχος προβληματισμός αποτυπώθηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τους περιφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους να προετοιμάζουν τις οριστικές θέσεις τους εν όψει της ακρόασης φορέων στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι μεν περιφερειάρχες αναμένεται ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου να ζητήσουν διευκρινίσεις για την λειτουργία των συμπραττουσών παρατάξεων. Ιδίως στο σκέλος της τοποθέτησης χωρικών αντιπεριφερειαρχών, στην διάταξη προβλέπεται ότι αυτοί προέρχονται από την παράταξη του περιφερειάρχη, χωρίς να διευκρινίζεται εάν είναι αυτή με τις περισσότερες έδρες ή αυτή που προέκυψε από την σύμπραξη.
Επίσης, ζητούν απόσυρση της διάταξης με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο περιφερειακό συμβούλιο να συζητά τους όρους δημοπράτησης ενός έργου άνω των 120.000 ευρώ. Όπως εξηγούν αυτή η διάταξη θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην απορρόφηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα, καθώς οι όροι δημοπράτησης είναι τυποποιημένοι.
Παράλληλα, οι περιφερειάρχες εκφράζουν αντιρρήσεις για την δυνατότητα οι υπηρεσίες των Περιφερειών να συμμετέχουν για λογαριασμό των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων στην κατάρτιση εναλλακτικών προτάσεων που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό ή το τεχνικό πρόγραμμα. Όπως τόνισαν οι περιφερειάρχες, η κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι μια αυστηρά προσδιορισμένη διαδικασία με δημοσιονομικούς περιορισμούς, που υπόκειται στην υποχρεωτική έγκριση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ. Ενώ για την εναλλακτική πρόταση επί του τεχνικού προγράμματος, οι περιφερειάρχες υποστηρίζουν ότι η μόνη λύση σχετίζεται με την διατύπωση προτεραιοτήτων ως προς τον προγραμματισμό εκτέλεσης έργων.
Από την πλευρά τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι επικρίνουν το σκεπτικό του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για παρεμβάσεις διοικητικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στον πλήρη έλεγχο και την χειραγώγηση της πολιτικής βούλησης, που διατυπώνεται στο περιφερειακό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι αντιβαίνει την αρχή της αντιπροσώπευσης η ενίσχυση της διοικούσας παράταξης στην οικονομική επιτροπή, έναντι των μικρότερων. Ενώ για τις συμπράξεις των παρατάξεων με την διοικούσα, οι αντιπολιτευόμενοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις καθώς όπως λένε “επιτρέπεται ο γάμος, αλλά δεν επιτρέπεται το διαζύγιο”, αφού όπως αναφέρει η σχετική διάταξη “το πρακτικό της σύμπραξης δεν ανακαλείται”.
“Πριν καν εφαρμοστεί και δοκιμαστεί η απλή αναλογική στην πράξη, η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να την ξηλώσει και να φέρει ένα διοικητικό μοντέλο, που υποβαθμίζει το περιφερειακό συμβούλιο, ενισχύοντας τον εκτελεστικό ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής”, σχολιάζει ο Ν. Πατσαρίνος, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας στην ΕΝΠΕ.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post