Έπεα πτερόεντα αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι διακηρύξεις Μητσοτάκη για την αποπολιτικοποίηση του επιτελικού κράτους, μιας που με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι πλέον οι 7 επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δεν θα είναι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά μετακλητοί.
Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά μέρος της εμπέδωσης του «επιτελικού κράτους», όπως κατά την πρώτη ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και συνιστά «ξεκίνημα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση των αποκεντρωμένων διοικήσεων». Ο Μ. Βορίδης χαρακτήρισε, μάλιστα, ως «δυσλειτουργία» η επιλογή των επικεφαλής των αποκεντρωμένων διοικήσεων από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που είχε βαθμό Γενικού Διευθυντή.
Ερμηνεύοντας, λοιπόν, τον ρόλο του επιτελικού κράτους με όρους μετακλητών, ο Μ. Βορίδης υπερασπίστηκε την τοποθέτηση μετακλητών στην θέση των 7 επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και υποβιβάζοντας τους συντονιστές, που ήταν οι επικεφαλής μετά από το 2015 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, σε υφισταμένους των μετακλητών, που θα είναι τοποθετημένοι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. «Ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα είναι πολιτικό πρόσωπο, θα είναι τοποθετημένος πολιτικά και αυτός παίρνει την ευθύνη της λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως», τόνισε ο Μ. Βορίδης.
Έτσι, λοιπόν, προβλέπεται ότι σε καθεμία από τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προΐσταται ως γραμματέα ο μετακλητός υπάλληλος, που θα αντιστοιχεί σε θέση ειδικού γραμματέα με απολαβές 1.150 ευρώ. Την θέση μπορούν να καταλάβουν επίσης και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και δικηγόροι με έμμισθη εντολή από το Δημόσιο. Οι γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα υπάγονται στα ίδια κωλύματα εκλογιμότητας, δηλαδή στην παραίτηση 18 μηνών πριν την τακτική προκήρυξη εκλογών
Μέχρι τον διορισμό των γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τα καθήκοντά τους θα ασκούν οι συντονιστές. Ενώ μετά την τοποθέτηση των γραμματέων, ως συντονιστές, δηλαδή οι ως διοικητικοί υφιστάμενοι των πρώτων θα έχουν ως προς την ιεραρχική δομή της υπηρεσίας θέση προϊσταμένου ως αντίστοιχος γενικός διευθυντής υπουργείου. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας στο ΑΣΕΠ για τις θέσεις συντονιστών θα έχουν οι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι σε φορέα γενικής κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι ο συντονιστής με τριετή θητεία διορίζεται και παύεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Σε περίπτωση λήξης θητείας του συντονιστή, τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο αρχαιότερος προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως, ότι ο συντονιστής αναλαμβάνει όλο το διοικητικό βάρος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ο μετακλητός γραμματέας της υπηρεσίας θα κάνει τον «επιτελικό» σχεδιασμό, που θα υπάγεται στη στοχοθεσία του υπουργού Εσωτερικών. Παράλληλα, ο μετακλητός γραμματέας θα μπορεί να συστήνει με απόφασή του επιτροπές ή ομάδες εργασίας, που θα αποτελούνται από δημόσιους λειτουργούς, δημοσίους υπαλλήλους καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες για την μελέτη, συλλογή, επεξεργασία στοιχείων ή την εκτέλεση έργου συναφούς με τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται. Για τα μέλη των επιτροπών ή των ομάδων εργασιών προβλέπεται αποζημίωση, όπως αντιστοιχεί στα συλλογικά όργανα.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post