Με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να συνεχίζουν να είναι υψηλοί στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), η ρύθμιση Βορίδη ανοίγει μεν δρόμο για την οικονομική στήριξη των ΔΕΥΑ, αλλά δεν προσδιορίζει το ύψος της επιχορήγησης. Με αυτό τον τρόπο μένει ασαφές το ποσόν που προτίθεται η κυβέρνηση καθώς το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος λόγω της εκτίναξης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ρύθμιση Βορίδη, που ψηφίστηκε ορίζεται ότι «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών των ΔΕΥΑ και των αυξημένων δαπανών τους που οφείλονται στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, είναι δυνατή η επιχορήγηση τω ΔΕΥΑ και των συνδέσμων Ύδρευσης των ΟΤΑ από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών, με την επιφύλαξη της τήρησης του ενωσιακού δικαίου».
Η τελευταία αναφορά στο ενωσιακό δίκαιο αφορά στον κανονισμό περί κρατικών ενισχύσεων και μένει να τεκμηριωθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση προς τις ΔΕΥΑ. Επίσης, στην ρύθμιση Βορίδη αναφέρεται ότι ο σκοπός, ο τρόπος, η διαδικασία και το ύψος των δαπανών που επιχορηγούνται στις ΔΕΥΑ καθορίζονται από Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών με την επισήμανση ότι η επιχορήγηση αφορά μόνον τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
«Η νέα ρύθμιση είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί!», σχολιάζει στην ΑΥΓΗ, ο πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης. «Μπορεί, λοιπόν, να συνιστά πρόοδο η θέσπιση χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ, αλλά πρέπει να αποτυπωθεί η γενναία πρωτοβουλία της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ και επί της ουσίας πρέπει να αποτυπωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για στήριξη των ΔΕΥΑ», σημειώνει ο Γ. Μαρινάκης. «Η δε χρηματοδότηση πρέπει να είναι ορθολογικά κατανεμημένη, δίκαιη και για όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας», τονίζει ο Γ. Μαρινάκης. Ο ίδιος μας ενημερώνει ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λειτουργικότητα των ΔΕΥΑ και θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Οι επιφυλάξεις του προέδρου της Ένωσης των ΔΕΥΑ, Γιώργου Μαρινάκη αποτυπώνονται και στα στοιχεία για τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία του Ιανουαρίου 2023 προκύπτει άνοδος κατά 247% των χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 που επιβλήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και ακολούθως ενσωματώθηκε στο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος. Στην άνοδο κατά 247% των χρεώσεων συνυπολογίζεται και η επιδότηση κατά 0,134 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η δε επιχορήγηση που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 20 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει την καταγεγραμμένη αύξηση του ενεργειακού κόστους που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ!
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post