Στην μετακύλιση του βάρους της αξιολόγησης στους προϊσταμένους των υπηρεσιών του Δημοσίου στοχεύει το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου. Παρότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στην ουσία της αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου, κατευθύνει την αξιολόγηση πρωτίστως στους προϊσταμένους λογίζοντας τους ως υπεύθυνους για τις καλές ή τις κακές επιδόσεις της οργανικής μονάδας του Δημοσίου. Η δε επιβράβευση της καλής επίδοσης βρίσκεται στο πιλοτικό πρόγραμμα απόδοσης μπόνους αποδοτικότητας, που θα δοθεί κατά προτεραιότητα εντός του 2022 σε όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι επιφορτισμένοι με τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η δε αξιολόγηση θα εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους από 1/1/2023.
Δεξιότητες στα πρότυπα των πολυεθνικών
Σπεύδοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις στον κόσμο της δημοσιοϋπαλληλίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι «με το νέο σύστημα αξιολόγησης αποσυνδέεται από την τιμωρητική διάθεση και στοχεύσει στην βελτίωση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων». «Σταματάμε την βαθμολόγηση για όσους δεν είναι σε θέση ευθύνης και εστιάζουμε στις δεξιότητες», είπε χαρακτηριστικά. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι το σύστημα των δεξιοτήτων είναι στα πρότυπα των πολυεθνικών εταιρειών.
Μετρήσιμη αξιολόγηση μόνον για τους προϊσταμένους
Ο υπουργός εξήγησε ότι η βαθμολόγηση των 9 δεξιοτήτων (πολιτοκεντρικότητα, ομαδικότητα, προσαρμοστικότητα, προσανατολισμός στο αποτέλεσμα, οργάνωση και προγραμματισμός, επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα, επαγγελματισμός και ακεραιότητα, διαχείριση γνώσης και ηγετικότητα) γίνεται μόνον για τους προϊσταμένους κατά θα λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά 40% της συνολικής αξιολόγησής τους. Το υπόλοιπο 50% θα αφορά την επίτευξη της στοχοθεσίας, που θα συναρτάται ευθέως με το σχέδιο δράσης του κάθε υπουργείου, που θα εκπορεύεται από τον υπουργό με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το υπόλοιπο 10% της αξιολόγησης των προϊσταμένων θα αφορά το πώς αξιολογούν οι ίδιοι τους υφισταμένους τους και με βάση αυτό θα κρίνεται η προαγωγή τους, αλλά και η υλοποίηση του αιτήματός τους για πρόσθετο προσωπικό.
Ένα ακόμη σύστημα στοχοθεσίας
Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «αν και εφαρμόστηκαν από την μεταπολίτευση έως σήμερα επτά συστήματα αξιολόγησης, αυτά είχαν μεγάλο διοικητικό βάρος και δεν ήταν λειτουργικά». «Η μόνη αξιολόγηση που δεν εφαρμόστηκε ήταν αυτή που είχε το όριο του 15%», είπε ο Μ. Βορίδης χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στον τότε υπουργό Διοικητικής μεταρρύθμισης και νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημείωσε, πάντως, ότι σκοπός του νέου νομοσχεδίου είναι «το σύστημα στοχοθεσίας να καταστεί λειτουργικό». Προκειμένου, λοιπόν, η υλοποίηση της στοχοθεσίας να επιτευχθεί και ταυτόχρονα να βελτιωθούν οι δεξιότητες των υπαλλήλων, ο υπουργός εισάγει στο νομοσχέδιο τον σύμβουλο ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, που θα είναι τοποθετημένος σε κάθε υπουργείο για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των οργανικών μονάδων του Δημοσίου.
Το μπόνους αποδοτικότητας
Εστιάζοντας στην πιλοτική εφαρμογή του μπόνους αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ως επιβράβευση για τις καλές τους επιδόσεις, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε ότι αυτό θα εφαρμοστεί εντός του 2022 με προτεραιότητα στους υπαλλήλους που θα έχουν εμπλοκή με έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που τους εκτίμησε στους 6.000. «Μας ενδιαφέρει πολύ η κινητροδότηση των υπαλλήλων για το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί ο χρονικός προγραμματισμός υλοποίησης είναι σφιχτός και πρέπει να γίνει γρήγορα η απορρόφηση των πόρων», είπε ο Μ. Βορίδης. Ο ίδιος εξήγησε ότι έχουν ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε υπαλλήλους που θα επιτύχουν τους στόχους του ετήσιου σχεδίου δράσης των υπουργείων, 10 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους που εμπλέκονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και 5 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους που συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post