Η δραματική εκτίναξη του ενεργειακού κόστους βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της αγωνίας των δημάρχων, καθώς βλέπουν την ρήτρα αναπροσαρμογής να έχει τετραπλασιαστεί και κάνουν λόγο για κίνδυνο επιβάρυνσης των Δήμων με 1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν από την κυβέρνηση γενναία οικονομική ενίσχυση, προκειμένου αυτή η επιβάρυνση να μην μεταφερθεί στους δημότες. Την ίδια ώρα χαρακτηρίζουν ανεπαρκή την δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και πιέζουν για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση πέραν της δέσμευσης για 242 εκατ. ευρώ.
Στην έκτακτη συνάντηση των δημάρχων, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλιαγμένη, αυτοί εξέφρασαν την αγωνία για το πώς θα λειτουργήσουν οι Δήμοι για το τρέχον έτος, μιας που οι ΟΤΑ Α βαθμού έχουν μπει σε δεινή πορεία με την ενεργειακή κρίση, η οποία έρχεται μετά την διετή λαίλαπα της πανδημίας του κορωνοΐου και την δημοσιονομική συρρίκνωση λόγω των Μνημονίων.
Η «βόμβα» του 1 δισ. ευρώ!
Για «πρωτοφανή» ενεργειακή κρίση έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων, υπογραμμίζοντας ότι λόγω του τετραπλασιασμού της ρήτρας αναπροσαρμογής το ετήσιο ενεργειακό κόστος από 360 εκατ. ευρώ μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ! «Η απόδοση μιας επιπλέον μηνιαίας δόσης Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων είναι θετική, αλλά δεν επαρκεί για να καλύψει το υπέρογκο ενεργειακό κόστος», σημείωσε ο Δημ. Παπαστεργίου. «Η χρονιά δεν σώζεται με έκτακτες επιχορηγήσεις με μια, δυο ή και τρεις μηνιαίες δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους», υπογράμμισε. Ειδικά για το ενεργειακό κόστος στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο Δημ. Παπαστεργίου προειδοποίησε ότι «εάν δεν δοθεί άμεσα επιδότηση της κιλοβατώρας, τότε τον επόμενο μήνα θα δούμε ΔΕΥΑ να κλείνουν!».
Η τέλεια οικονομική καταιγίδα
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται εν μέσω της τέλειας καταιγίδας. Σφυροκοπούμαστε από παντού!», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης αναφερόμενος στην πανδημία και την συνδρομή της Αυτοδιοίκησης, την ενεργειακή κρίση, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που θα φέρει κύματα προσφύγων. Κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή κρίση, ο Κ. Μπακογιάννης τόνισε πως αυτή «μπορεί να τινάξει τα ταμεία μας στον αέρα», τη στιγμή που «καταβάλλουμε προσπάθεια να μην μετακυλίσουμε το κόστος στους δημότες».
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους», τόνισε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, Α αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, προσθέτοντας: «Δεν γίνεται να αναλάβουμε όλο το κόστος και δεν πρόκειται να το πράξουμε!». Η έκτακτη επιχορήγηση των δυο μηνιαίων δόσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι «θετική εξέλιξη», «αλλά δεν επαρκεί», υπογράμμισε ο Λ. Κυρίζογλου.
Ανεπαρκείς οι κυβερνητικές δεσμεύσεις
«Η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν είναι τωρινή ιστορία. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 όταν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας επέμειναν στη ρήτρα αναπροσαρμογής», υπογράμμισε ο Απόστολος Καλογιάννης επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας και δήμαρχος Λάρισας. Ειδικά για το ενεργειακό κόστος στον Δήμο Λάρισας και την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Λάρισας υπογράμμισε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τα 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση θα εκτιναχθεί τουλάχιστον στα 10 εκατ. ευρώ. «Η όποια δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και η επικείμενη αύξηση για το 2023 φαίνεται να εξανεμίζεται ήδη λόγω της ενεργειακής κρίσης», υπογράμμισε ο Απ. Καλογιάννης.
Ο ίδιος, μάλιστα, πρότεινε την μετάβαση στις ενεργειακές κοινότητες, που μπορούν να συστήσουν και οι Δήμοι, οι οποίες να λειτουργούν προς όφελος των κοινωνιών μειώνοντας το πρόσθετο κόστος, που επιβάλλουν οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Βόμβα για τις ΔΕΥΑ
«Από το 2012 έως το 2021 είχαμε αύξηση της ενέργειας κατά 100%. Το απορροφήσαμε και δεν διεκδικήσαμε επιχορήγηση», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης. Ο ίδιος εξήγησε ότι λόγω της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021 έως σήμερα, που σε μηνιαία βάση είναι 8 εκατ. ευρώ, πλέον η επιβάρυνση έχει φτάσει στα 55 εκατ. ευρώ! Αυτή η νέα επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί σε μια παλαιότερη που αφορά στην υπαγωγή των ΔΕΥΑ σε οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο, καθιστώντας το δυιλισμένο νερό που βγαίνει από τα αντλιοστάσια πανάκριβο. Με αυτά τα δεδομένα, η Ένωση των ΔΕΥΑ ζητά επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατά 210 – 220 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονη υπαγωγή στο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτροδότησης.
Τι απάντησε ο Στ. Πέτσας
Να υποβαθμίσει την αγωνία των δημάρχων επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από το βήμα της έκτακτης συνάντησης των δημάρχων. Παρότι παραδέχθηκε ότι «η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει επί μακρόν», ο ίδιος χαρακτήρισε «υπέρογκη» την αύξηση του ενεργειακού κόστους για το 2022 στο 1 δισ. ευρώ, γιατί όπως είπε «στην Κοινή Επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και των δημάρχων υπολογίσαμε ότι η επιβάρυνση θα φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ». Εκφράζοντας την βούληση της κυβέρνησης, ο Στ. Πέτσας είπε: «Θα στηρίξουμε τους Δήμους με σύνεση». «Τον Μάιο θα εκτιμήσουμε το ακριβές ποσόν για τη στήριξη των Δήμων», πρόσθεσε ο Στ. Πέτσας μεταθέτοντας τη συζήτηση για τότε.
«Μακάρι να μην φτάσει το ενεργειακό κόστος στο 1 δισ. ευρώ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την τιμή της κιλοβατώρας», ήταν η αστραπιαία απάντηση του Δημήτρη Παπαστεργίου προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, γιατί όπως εξήγησε «από 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η τιμή έχει φτάσει στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα».
Αλλάζοντας τη συζήτηση…
Αποφεύγοντας, πάντως, να απαντήσει στο προκείμενο, ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι αθροιστικά στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αποδώσει 1 δισ. ευρώ σε έκτακτες επιχορηγήσεις συμπεριλαμβανομένων και των κονδυλίων για αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, ο Στ. Πέτσας έκανε λόγο για ανείσπρακτα έσοδα των Δήμων ύψους 3 δισ. ευρώ, για τα οποία είπε: «Αναζητούμε τρόπο για να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των Δήμων». Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και την βελτίωση της εισπραξιμότητας του τέλους παρεπιδημούντων από τα ξενοδοχεία προς τους Δήμους μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπό την δικαιοδοσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προσδιορίζοντάς την χρονικά το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Discussion about this post