Friday, January 16, 2026
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Με πέπλο αδιαφάνειας τυλίγει τον «Αντώνη Τρίτση» ο Τ. Θεοδωρικάκος

June 23, 2020
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
0 0
0
Κρυφτούλι Θεοδωρικάκου … αλλά ο κίνδυνος τοπικής χρεωκοπίας πλησιάζει
15
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος επιδίδεται σε ταξίδια – αστραπή με πλούσιο επικοινωνιακό περιεχόμενο, προκειμένου να διαφημίσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που έρχεται να διαδεχθεί το καταργηθέν από τον ίδιο «Φιλόδημο Ι», απορίες και ερωτήματα εγείρονται από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης για τις αγνές προθέσεις του να ενισχύσει οικονομικά τους 332 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας.

Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών να διατυμπανίζει ότι οι 11 προσκλήσεις για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα εκδοθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, αλλά ήδη η «δουλειά» έχει ξεκινήσει… Το συνολικό κείμενο των 11 προσκλήσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ διακινείται στα γραφεία των εκλεκτών δημάρχων της «γαλάζιας» κυβέρνησης, προκειμένου αυτοί να είναι προετοιμασμένοι να συμμετάσχουν στην υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Μόνον για εκλεκτούς;

Την ίδια ώρα, πληροφορούμαστε ότι η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ενημερώνει τους επίσης εκλεκτούς δημάρχους της «γαλάζιας» κυβέρνησης για τις δυνατότητες που έχουν να αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό εργαλείο, προετοιμάζοντας την σύναψη προγραμματικών συμφωνιών. Κι όλα αυτά τυλίγονται με ένα πέπλο αδιαφάνειας, που θυμίζουν τις εποχές που η Δεξιά λυμαινόταν το κράτος ως λάφυρο, μέσα σε κλειστά γραφεία … Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει ενοχλήσει όλους τους αυτοδιοικητικούς, που αγωνίζονται να κρατήσουν τους δήμους τους όρθιους, βλέποντας την οικονομική λαίλαπα να έρχεται προς το μέρος τους.

Φιέστα μιας ώρα με 5.000 ευρώ!

Κι ενώ ο  κίνδυνος τοπικής χρεωκοπίας είναι εμφανής, η «γαλάζια» κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος προσωπικά ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε ακριβοπληρωμένες επικοινωνιακές φιέστες, που αν μη τι άλλο προσβάλλουν τη νοημοσύνη όχι μόνον των πολιτών, αλλά και όσων εμπλέκονται με την διοίκηση του κράτους και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι η επικοινωνιακή φιέστα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπου την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσία των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργών παρουσίασαν εντός μιας ώρα το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κόστισε 5.000 ευρώ!

Οι προθέσεις…

«Πάρτι δεν πρόκειται να γίνει γιατί υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της νομιμότητας και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα προασπίσουμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη», είπε (OPEN) δυο ημέρες μετά την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και έχουμε κάθε καλή διάθεση να τον πιστεύψομε. Αλλά ο ίδιος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο ερώτημα γιατί πρέπει με βάση την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να εμπλέκεται το υπουργείο Εσωτερικών στη συνομολόγηση δανείου ενός Δήμου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Και βέβαια το συναινετικό ύφος του υπουργού Εσωτερικών δεν φαίνεται να πείθει τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Η δήλωσή του ότι «το ποια έργα θα ενταχθούν θα συναποφασισθεί, για πρώτη φορά, με τους ίδιους τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας», μάλλον προκαλεί θυμηδία στους αιρετούς. Κι αυτό γιατί χρειάστηκε να εκφραστεί σύμπασα η Αυτοδιοίκηση αρνητικά επί μέρες αντιδρώντας στην σχετική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που απέκλειε πλήρως τους αιρετούς Δήμων και Περιφερειών από την πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης και την τριμέλη Επιτροπή Παρακολούθησης. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις τους, ο Τ. Θεοδωρικάκος κατανόησε το σφάλμα του και επανόρθωσε και περιέλαβε την εκπροσώπηση των αιρετών, σε επιτροπές που, όμως, είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του ως προς την σύνθεσή τους.

Η κόντρα στην αρένα…

Κι ενώ όλα αυτά γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η επιλογή του υπουργού Εσωτερικων, Τάκη Θεοδωρικάκου να επιτεθεί σε επαίσχυντες εκφράσεις στον «αρχιτέκτονα» του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» και προκάτοχό του, Αλέξη Χαρίτση. Ο Τ. Θεοδωρικάκος επιδίωξε να μετατρέψει την επικοινωνιακή του φιέστα με το αναβαπτισμένο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε προσωπική κόντρα, επιχειρώντας να διασύρει στην αυτοδιοικητική αρένα τον Αλ. Χαρίτση καταλογίζοντας στον τελευταίο ότι δήθεν «είναι εκτός αυτοδιοικητικής πραγματικότητας». Αυτή η επιλογή του Τ. Θεοδωρικάκου έχει σχολιαστεί πολύ αρνητικά από όλον τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης και έχει προκαλέσει ακόμη πιο έντονη δυσφορία στους κύκλους των αυτοδιοικητικών, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Κάποιος ξέχασε κάτι;

Ως εκ τούτου, ο Τ. Θεοδωρικάκος εκτίθεται και για έναν ακόμη λόγο. Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ο Αλ. Χαρίτσης από την θέση του υπουργού Εσωτερικών άφησε παρακαταθήκη το 14ο πρακτικό, που περιελάμβανε μια σειρά προτάσεων έργων, που προορίζονταν για ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Αυτό το πρακτικό ο Τ. Θεοδωρικάκος  το παρέλαβε και φρόντιζε να το διαφημίζει, δίνοντας υποσχέσεις για τα υπό ένταξη έργα. Μάλιστα, είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Όμως, εννέα μήνες μετά δείχνει να είχε «ξεχάσει» να εντάξει κάποια έργα ύψιστης κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας, παρότι συχνά – πυκνά αναφέρεται στην προτεραιότητας της πολιτικής προστασίας. Αναφερόμαστε στις ανακοινώσεις του τον Οκτώβριο του 2019 γιατί έναν μηνά αργότερα και συγκεκριμένα την 29η Νοεμβρίου 2019, ο Τ. Θεοδωρικάκος αποφάσισε αιφνιδιαστικά, ανήμερα των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, να ανακοινώσει την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι». Έτσι, λοιπόν, ανοιχτό μένει το ερώτημα γιατί δεν ενέταξε έγκαιρα το «έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», που είχε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας σε ορισμένη από το υπουργείο Περιβάλλοντος ζώνη πλημμυρικού κινδύνου. Αλήθεια, τι λέει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, για αυτή την αρνητική εξέλιξη;

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

 

Tags: Αντώνης ΤρίτσηςΕΕΤΑΑΠράξη Νομοθετικού ΠεριεχομένουΤάκης ΘεοδωρικάκοςΦιλόΔημος

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Αναστάτωση στην Αττική με τα σχέδια μονάδων καύσης απορριμμάτων – Πίστωση χρόνου ζητά ο Ν. Χαρδαλιάς

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
222

«Η μπουγάδα μας μυρίζει σκουπίδι. Ζούμε μέσα στα σκουπίδια. Οι νεοπλασίες, ο καρκίνος και...

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
91

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και για το 2026 με...

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
0
210

Η Πυροσβεστική διενεργεί γενικούς ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και επιβάλλει πρόστιμα. Ταυτόχρονα, οι...

Δημοφιλή

  • Ποιος διαδέχεται τον αποθανόντα δήμαρχο, που προέκυψε από σύμπραξη παρατάξεων;

    Ποιος διαδέχεται τον αποθανόντα δήμαρχο, που προέκυψε από σύμπραξη παρατάξεων;

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Με τροπολογία το ΤΕΕ μπαίνει και στην πολιτική προστασία!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Παρατείνονται οι μεταβατικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
91
Σε 8 λεπτά η αξιολόγηση του Δημόσιου και της Αυτοδιοίκησης – Τι περιλαμβάνει;
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε 8 λεπτά η αξιολόγηση του Δημόσιου και της Αυτοδιοίκησης – Τι περιλαμβάνει;

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 6, 2025
204
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
April 28, 2025
290

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
  • Manage options
  • Manage services
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
  • {title}
  • {title}
  • {title}