Ενώ η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει εδώ και καιρό ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα καλύπτει την οικονομική διαφορά των πρώτων υλών λόγω της ανατίμησης τους στα τεχνικά έργα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που έχει προκύψει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση «ξέχασε» να συμπεριλάβει τον σίδηρο και τον χάλυβα, που εντάσσονται στα βασικά υλικά. Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει εξαμηνιαία παράταση για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης των εργασιών ή πρόσθετη καταβολή 5% υπέρ των εργολάβων στην περίπτωση γρηγορότερης εκτέλεσης των εργασιών, αλλά αυτό θα φανεί εάν ανακόπτει τις συνεχόμενες διακοπές εργασιών εκ μέρους των εργολάβων.
Έτσι, στη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών, που πέρασε υπό μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» περιλαμβάνονται μόνον τα ασφαλτικά και τα πλαστικά υλικά, που αφορούν σωληνώσεις.
Για ποια υλικά καλύπτεται η πρόσθετη δαπάνη
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «κατ’ εξαίρεση των υφιστάμενων διατάξεων, για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται η ενεργειακή κρίση και πάντως για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης και με την ακόλουθη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών δύνανται να καθορίζονται:
(α) ο τρόπος υπολογισμού της αξίας της ασφάλτου, του πολυβινυλοχρωμιδίου (PVC) και του πολυαιθυλένιου υψηλής πυκνότητας (HDPE) απολογιστικά και
(β) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πληρωμή των εργασιών που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται στο πλαίσιο κατασκευής δημοσίων έργων, εφ’ όσον η προμήθεια των ανωτέρω υλικών έγινε μετά την 1η Ιανουαρίου 2022».
Παράλληλα, προβλέπεται «η κάλυψη της επιπλέον δαπάνης των συγκεκριμένων πρώτων υλών και δεν καταβάλλεται δαπάνη αναθεώρησης».
Πότε δίνεται η εξάμηνη παράταση
Στο δε αίτημα της ΚΕΔΕ για επιμήκυνση της εκτέλεσης εργασιών κατά έξι μήνες λόγω της ενεργειακής κρίσης, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εισηγείται μέσω τροπολογίας ότι: «Κάθε οικονομικός φορέας στον οποίον έχει ανατεθεί η εκτέλεση δημόσιας σύμβασης έργου δύναται να υποβάλει δήλωση επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος της εκτέλεσης της σύμβασης, η οποία από την υποβολή της καθίσταται δεσμευτική για την αναθέτουσα αρχή». Στη ρύθμιση επισημαίνεται, μάλιστα, ότι «εφ’ όσον δεν εξαντλείται άπαξ το διάστημα των έξι (6) μηνών, είναι δυνατή η υποβολή νέα δήλωσης». «Η χρονική διάρκεια της παράτασης για την εκτέλεση των εργασιών δεν προσμετράται στον συμβατικό χρόνο και δεν αποτελεί παράταση της συμβατικής διάρκειας εκτέλεσης του έργου», αναφέρεται στη ρύθμιση.
Μπόνους 5% για την έγκαιρη εκτέλεση εργασιών
Εναλλακτικά προς την εξαμηνιαία παράταση, η ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών δίνει πρόσθετη καταβολή 5% επί του υπολειπόμενου συμβατικού ανταλλάγματος στην περίπτωση που ο εργολάβος ολοκληρώσει νωρίτερα το έργο του. «Για την καταβολή της πρόσθετης καταβολής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου αποφαινόμενου οργάνου, μετά από σύμφωνη γνώμη του τεχνικού συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών», αναφέρεται στη ρύθμιση.
Το ενιαίο σύστημα τιμολόγησης
Παράλληλα, στη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι: «Για όσο διάστημα υφίσταται η ενεργειακή κρίση, μέχρι την ουσιαστική λειτουργία του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών και όχι πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2022 επιτρέπεται η έκδοση πρακτικών διαπίστωσης βασικών υλών από την Επιτροπή Διαπίστωσης Τιμών Δημοσίων Έργων».
Discussion about this post