Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου να αντιπαρατίθενται σφοδρά για την στρατηγική κατάργησης του τέλους ταφής απορριμμάτων. Το ζήτημα μονοπώλησε τη συνεδρίαση, καθώς αντικείμενό της ήταν οι επιπτώσεις της αιφνιδιαστικής αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με την συζήτηση να επικεντρώνεται στην επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων και την επιβάρυνση στα ταμεία των Δήμων της Αττικής εν προκειμένω. Κι όλα αυτά, την ώρα που πληθαίνουν οι προσφυγές των Δήμων της Αττικής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της αιφνιδιαστικής απόφασης της 27ης Δεκεμβρίου 2024 από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, που επιβαρύνει τους 66 Δήμους της Αττικής υπέρογκα ως προς το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων. Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε τους δημάρχους της Αττικής πως ελήφθη νέα απόφαση από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ με την οποία τροποποιείται η αρχική, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της επιβάρυνσης προς τους πολίτες.
Αναμένοντας την οικονομική ενίσχυση του ΕΔΣΝΑ
Επιχειρώντας να αποσαφηνίσει για τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, που δεν είναι γνώστες του θέματος, καθώς εκπροσωπούν τους Δήμους απ’ άκρη σ ΄άκρη της χώρας, ο πρόεδρος του αυτοδιοικητικού οργάνου, Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι για την περίπτωση του ΕΔΣΝΑ δεν πρέπει να συγχέεται το τέλος ταφής με τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΔΣΝΑ. Μετέφερε, μάλιστα, την ενημέρωση ότι κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Θεόδωρο Λιβάνιο και παρουσία του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογιώργη, υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, του περιφερειάρχη Αττκής, Νίκου Χαρδαλιά και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργου Μαρκόπουλου συμφωνήθηκε να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οικονομική ενίσχυση του ΕΔΣΝΑ από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
«Να περάσει ο ΕΔΣΝΑ στους Δήμους της Αττικής»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου χαρακτήρισε «άστοχη» την απόφαση της 27ης Δεκεμβρίου, που ελήφθη από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, υπογραμμίζοντας ότι «τα οικονομικά προβλήματα του φορέα είναι γνωστά». Δεν θέλησε, πάντως, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σημειώνοντας πως «την στιγμή που διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος στον ΕΔΣΝΑ, δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες». Ο Λάζαρος Κυρίζογλου εξέφρασε την άποψη ότι ο ΕΔΣΝΑ πρέπει να περάσει στην δικαιοδοσία των Δήμων, γιατί όπως εξήγησε «η διαχείριση απορριμμάτων είναι στην αποκλειστική ευθύνη των Δήμων», πράγμα που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ. Σημειωτέον ότι με το Ν. 3852/2010, ο ΕΔΣΝΑ διαφέρει από τους υπόλοιπους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθότι σε αυτόν συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής κατά 40% και τον πρόεδρο τον ορίζει ο περιφερειάρχης, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι ΦΟΔΣΑ ανήκουν εξ ολοκλήρου στους Δήμους.
Αποφεύγοντας την εμπλοκή των κομμάτων
Ειδικά για το τέλος ταφής, ο Λάζαρος Κυρίζογλου υπενθύμισε ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει 164 Δήμοι μαζί με την ΚΕΔΕ και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το ζήτημα του τέλους ταφής «δεν προσφέρεται για εργαλειοποίηση και κομματική εκμετάλλευση», προσπαθώντας να αποσοβήσει τις πρόσφατες παραινέσεις των κομμάτων των αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), που με ανακοινώσεις τους ζητούν την κατάργηση του τέλους ταφής. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ ότι «το τέλος ταφής συνιστά πρόστιμο εις βάρος των Δήμων και των πολιτών, τη στιγμή που το κράτος έχει την ευθύνη για την δημιουργία υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων». Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στις τρεις αναστολές την εφαρμογής του τέλους ταφής από το 2015 έως το 2021.
Στα 100 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ΕΔΣΝΑ
Από την πλευρά του ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέβασε τους τόνους και ειδικά για την «άστοχη» και «αμελέτητη» απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, που ελήφθη την 27η Δεκεμβρίου σημείωσε ότι συνιστά «bail out», δηλαδή διασφάλιση χρηματοδότησης από τους πολίτες της Αττικής προκειμένου να διασωθεί ο ΕΔΣΝΑ, που το χαρακτήρισε «βαριά ασθενή». «Με την επίμαχη απόφαση τσουβαλιάστηκαν τα ποσά που έπρεπε να αποδοθούν εντός 18 μηνών σε μόλις 12 μήνες», εξήγησε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το οικονομικό έλλειμμα του ΕΔΣΝΑ αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις του αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από χρηματοδοτήσεις με ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο κλπ. Ειδικά για το τέλος ταφής απορριμμάτων, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στηλίτευσε το γεγονός ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει παρακρατήσει το τέλος ταφής απορριμμάτων για το 2023 και 2024 και δεν το έχει αποδώσει ως όφειλε στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Προειδοποίησε, μάλιστα, για την επικείμενη αύξηση του τέλους ταφής που από 35 ευρώ ανά τόνο, το 2026 θα σκαρφαλώσει στα 45 ευρώ ανά τόνο και το 2027 στα 55 ευρώ ανά τόνο σύμμμεικτων απορριμμάτων.
Δεν ομονόησαν … τελικώς!
Κατά την διατύπωση πρότασης ψηφίσματος οι τόνοι ανέβηκαν και τελικώς οι δύο παρατάξεις Κυρίζογλου και Δούκα δεν ομονόησαν στην έκδοση κοινού ψηφίσματος. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της «πράσινης» παράταξης, Χάρης Δούκας επέμεινε να ζητά άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του τέλους ταφής, ενώ ο Λάζαρος Κυριζογλου αντέτεινε ότι εφ’ όσον η πάγια θέση της ΚΕΔΕ είναι η κατάργηση του τέλους ταφής και επειδή για το ζήτημα εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικράτειας, δεν τίθεται ζήτημα αιτήματος νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση.
Αγωνία
Από την πλευρά της παράταξης Δούκα εκφράστηκε η αγωνία ότι το ζήτημα της παρακράτησης του τέλους ταφής δεν αφορά μόνον τον ΕΔΣΝΑ, αλλά και όλους τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας και πως με την επικείμενη παρακράτηση του 2025 θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που θα αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και τα χρήματά δεν θα επιστραφούν με τον προσήκοντα και αναλογούντα τρόπο στους Δήμους. Κι αυτό γιατί ο ΕΟΑΝ ενώ έχει εισπράξει από τους Δήμους το τέλος ταφής, δεν έχει προχωρήσει σε διαδικασίες για την απόδοση στους ΟΤΑ Α Βαθμού την αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής για την ανακύκλωση (κάδοι, απορριμματοφόρα).
Discussion about this post