Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης εμμένει στην περικοπή των συμβασιούχων για τους ΟΤΑ κατά 10%, πυρά δέχεται από την ΚΕΔΕ στην χθεσινή κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου με τον γενικό τίτλο «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
Η διαφωνία των αιρετών, που πλέον εκφράζεται δημόσια αναφορικά με την περικοπή κατά 10% των συμβασιούχων έρχεται ως συνέχεια των διατάξεων που επιτρέπουν την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων με συνέπεια την απόλυτη αποστέωση των νευραλγικών υπηρεσιών των μικρών πληθυσμιακά δήμων και των δήμων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Δωδώνης που ενώ είχε μόλις δυο στελέχη για την οικονομική της υπηρεσία, με την μετακίνησή τους σε υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, η υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει!
«Πρέπει να μπει μια οριζόντια διάταξη η οποία θα λέει: ‘Καταργείται κάθε ειδική διάταξη με την οποία προβλέπεται η κατά παρέκκλιση από το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, μετακίνηση υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών τους προσώπων σε φορείς εκτός αυτού’», είπε στην κατ’ άρθρο συζήτηση εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εκφράζοντας έντονη διαφωνία για την συστηματική αποχώρηση δημοτικών υπαλλήλων από τις δημοτικές υπηρεσίες για να μεταφερθούν σε κρατικές υπηρεσίες και κυρίως στα υπουργεία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, αναφορικά με την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην προχωρά σε μόνιμες προσλήψεις, ο Γρ. Κωνσταντέλλος είπε: «Οι Δήμοι χρειάζονται προσωπικό γιατί πολλές, νέες, χρήσιμες και χρηστικές αρμοδιότητες έρχονται στην Αυτοδιοίκηση. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε προσωπικό». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του 2012 έχουν καταργηθεί οι κενές οργανικές θέσεις στους ΟΤΑ και αυτές ουδέποτε αποκαταστάθηκαν.
Περιγράφοντας την κατάσταση με την έλλειψη τακτικού προσωπικού, που αναπληρώνονται από τους συμβασιούχους, ο Γρ. Κωνσταντέλλος είπε: «Σήμερα, έχουμε στρατιές από συμβασιούχους και έχουμε περιόδους, μέσα στο χρόνο, όπου δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, καθότι λήγουν οι συμβάσεις και πρέπει οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι τους έχουμε εκπαιδεύσει, τους έχουμε εξειδικεύσει, να βγουν εκτός εργασίας ελπίζοντας ότι θα τους ξαναπάρουμε μετά από λίγο καιρό».
Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2020 – 2025
Πρόκειται για μια απελπιστική κατάσταση ως προς την στελέχωση των δήμων, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων τακτικού προσωπικού με βάση τις προβλέψεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2020 – 2025. Συγκεκριμένα, για το 2020 προβλέπονταν 1.618 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Για το 2021 προβλέπονται 3.565 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Για το 2022 προβλέπονται 2.496 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Για το 2023 προβλέπονται 3.752 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Για το 2024 προβλέπονται 3.636 προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Τέλος, για το 2025 προβλέπονται 2.350 προσλήψεις τακτικού προσωπικού.
Ενώ, λοιπόν, προβλέπεται ρητά ο αριθμός των προσλήψεων τακτικού προσωπικού για τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών με τήρηση του κανόνα 1:1, δηλαδή μια πρόσληψη ανά μια αποχώρηση, δεν φαίνεται κάτι να έχει προχωρήσει στην κατεύθυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ!
Discussion about this post