Σε κινούμενη άμμο είναι εγκλωβισμένοι οι 332 Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες, καθώς έφτασε η ώρα κατάρτισης των προϋπολογισμών τους για το 2021, αλλά οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών δεν δίνουν, ακόμη και τώρα, καμία πρόσθετη οικονομική στήριξη, εξωθώντας τους στον εσωτερικό δανεισμό. Κι ας μην ξεχνούμε ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι, παρά το ταμειακό έλλειμμα, που προέκυψε λόγω των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου.
Παρότι, οι αιρετοί χαρακτηρίζουν «θετικό» το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί του 2021 θα καταρτιστούν με βάση τα έσοδα του 2019 και όχι του 2020, που ήταν εξόχως μειωμένα λόγω της γενικευμένης καραντίνας, εκφράζουν έντονη ανησυχία για την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών, εάν η κυβέρνηση δεν αποδώσει τουλάχιστον ένα ποσόν ικανό να καλύψει την ζημία της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποδώσει 75 εκατ. ευρώ ως οριζόντια έκτακτη οικονομική στήριξη, αλλά αυτό το ποσόν δεν επαρκεί για να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα και οι ΟΤΑ αναγκάζονται να αξιοποιήσουν τα τελευταία αποθεματικά.
Εδραιώνεται ο εσωτερικός δανεισμός
Την ίδια ώρα, οι αιρετοί εκφράζουν έντονη δυσφορία για τη νέα διάταξη με την οποία «παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 η δυνατότητα εκμετάλλευσης εσόδων των Δήμων από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα για την κάλυψη των έκτακτων ανακυπτουσών αναγκών ανελαστικής λειτουργίας, που ανέκυψαν κατά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοΐου». Πρόκειται για μια διαδικασία εσωτερικού δανεισμού των ΟΤΑ, που βασίζεται σε προγενέστερη διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 75.
Ωστόσο, παρά το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για άμεση καταγραφή του ελλείμματος, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρατούν, ακόμη και την ύστατη στιγμή, κλειστά τα χαρτιά τους. Οπότε, άγνωστο παραμένει εάν αυτό το ποσόν θα εγγραφεί ως έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.
Παράλληλα, το ζήτημα της παρακράτησης του ποσού των ληξιπροθέσμων χρεών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προκαλεί πρόσθετη ανησυχία στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Κι αυτό γιατί είναι θολές και αντιφατικές νομοθετικών ρυθμίσεων με το άρθρο 69 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και την τροπολογία επί του άρθρου 69. Οι αιρετοί κάνουν λόγο για «πρωτοφανή» ρύθμιση, η οποία «δεν έχει γίνει ποτέ ξανά και λειτουργεί ες βάρος των ταμείων των ΟΤΑ», όπως εξηγούν στην «Αυγή».
Χρ. Σπίρτζης: Ναυαγείτε τους δήμους!
Το ζήτημα έθεσε στην Βουλή, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης αποκαλύπτοντας με σειρά ερωτημάτων την εν κρυπτώ και ετερόκλητη νομοθέτηση που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εν τέλει αποσκοπεί στην ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών των ΟΤΑ.
«Στο άρθρο 69 για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση προβλέπεται ότι η επιχορήγηση θα δίνεται στους δήμους για τα ληξιπρόθεσμα και θα παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους», τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης. Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε σε έντονο ύφος: «Εκτός του ότι ναυαγείτε τους δήμους της χώρας, τους έχετε ρωτήσει, έχετε κάνει διαβούλευση για αυτό; Φέρνετε και τροπολογία. Δεν σας έφθανε το άρθρο 69;».
«Κάνετε εσωτερικό δανεισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση; Κάνετε δεύτερο, παράλληλο μηχανισμό εξυγίανσης των δήμων; Δεν κρατείται 2% -εσείς τα ξέρετε- των ΚΑΠ για την εξυγίανση των δήμων; Πώς έρχεστε τώρα με τροπολογία και θεσμοθετείτε 25% παρακράτηση; Πότε έχει ξαναγίνει στη Μεταπολίτευση αυτό από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Με ποιον το διαβουλευτήκατε;», διερωτήθηκε ο Χρ. Σπίρτζης, χωρίς να λάβει καμία απάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Τ.Θεοδωρικάκο, καθότι δεν ήταν παρών στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post