Εκτροχιασμό των προϋπολογισμών των δήμων με βαριές επιπτώσεις για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες διαπιστώνουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, την ώρα που εγκαλούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιήσει καμία δέσμευσή της για την αναγκαία έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Παράλληλα, οι δήμαρχοι δηλώνουν την απογοήτευσή τους για τις αποφάσεις της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την απόρριψη των προσφυγών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και των προσφευγόντων δήμων για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Απαιτούν 4 δισ. ευρώ
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όλοι οι αιρετοί έθεσαν εκ νέου το αίτημα για αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης στο ύψος ακόμη και των 4 δισ. ευρώ, λόγω των ανελαστικών δαπανών που έχουν προκύψει για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοΐου. «Μέχρι στιγμής οι απώλειες εσόδων είναι περί τα 200 εκατ. ευρώ», είπε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι δαπάνες των δήμων είναι πολλαπλάσιες για την αντιμετώπιση του κορωνοΐου».
Κινδυνεύουν οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ
Επισήμανε, λοιπόν, την ανάγκη να φτιαχτεί ένας αλγόριθμος, που θα συμφωνηθεί με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, βάσει του οποίου να υπολογιστεί η ζημία για τους δήμους, λόγω των έκτακτων δαπανών. «Πρέπει να υπολογιστούν συνολικά οι λειτουργικές και οι έκτακτες δαπάνες μαζί με τα διαφυγόντα έσοδα των δήμων», υπογράμμισε ο Γ. Μουράτογλου. «Η αναγνώριση της συμβολής των δήμων από την κυβέρνηση πρέπει να είναι έμπρακτη», τόνισε ο Α αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, γιατί όπως υπογράμμισε «διαφορετικά, στο τέλος του χρόνου, οι δήμοι θα έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς».
«Εάν δεν υπάρξει άμεση η αναγκαία οικονομική στήριξη των δήμων, τότε θα βάλουμε λουκέτο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας και δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης. «Δεν βλέπω να υλοποιούνται στην πράξη οι προθέσεις της κυβέρνησης για στήριξη της αυτοδιοίκησης», τόνισε ο Γιώργος Ιωακειμίδης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. «Κάθε μέρα χάνουμε λεφτά από τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά μας και εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας», πρόσθεσε.
Η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του έχει ζητήσει από όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών να αποστείλουν στοιχεία για τις δαπάνες που έχουν ήδη εκτελέσει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει διατυπώσει μέχρι στιγμής καμία σαφή δέσμευση για την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ.
Δυσφορία από τις αποφάσεις του ΣτΕ
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η αντίδραση των δημάρχων για το περιεχόμενο των αποφάσεων της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που απορρίπτουν τις προσφυγές της ΚΕΔΕ και ακόμη των Δήμων Πειραιά, Καλλιθέας, Αλίμου, Καισαριανής, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας Αττικής, Καλαμαριάς, Θάσου, Ξάνθης και Λήμνου, καθώς και της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καλαμαριάς, κατά της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόκειται για ταμειακά διαθέσιμα, που οι δήμοι διατηρούσαν σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.
Υπενθυμίζουμε ότι η υπουργική απόφαση, η οποία θεσμοθετήθηκε εκ νέου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, έρχεται σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Απριλίου του 2015. Αναφορικά με την «γαλάζια» υπουργική απόφαση, οι δήμαρχοι, τότε, είχαν αντιδράσει έντονα, επισημαίνοντας ότι «δεν υφίσταται καμία αναγκαιότητα για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, εφ’ όσον η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικής αστάθειας». Γι’ αυτόν τον λόγο είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τι λένε οι αποφάσεις του ΣτΕ
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε χθες ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Παναγιώτης Ζυγούρης, «σε σύνολο 60 προσφυγών από την ΚΕΔΕ και τους δήμους έχουν εκδοθεί οι 10 αποφάσεις από την μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επομένως, οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα είναι ομοίου περιεχομένου». Ο ίδιος ενημέρωσε και για το σκεπτικό των αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ότι το ΣτΕ δεν αποδέχθηκε το σκεπτικό των προσφευγόντων δήμων, που υποστήριζαν ότι η υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας παραβιάζει το άρθρο 102 του Συντάγματος περί οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Ο Π. Ζυγούρης υπενθύμισε ότι υπουργικής απόφασης του Οικονομικών ανέφερε ότι: «Η υποχρεωτική συγκέντρωση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης –το ΣτΕ ταυτίζει τους ΟΤΑ με τους φορείς γενικής κυβέρνησης – στην Τράπεζα της Ελλάδος επιλέχθηκε από το νομοθέτη ως κατάλληλο μέτρο, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει την ευθύνη του ύψους του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους να αποκτά πλήρη και σαφή εικόνα για την ρευστότητα και για τα ταμειακά αναγκών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης».
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει στις αποφάσεις της ότι η υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων «συνιστά δημόσιο μέτρο, το οποίο κατά το μέρος που εφαρμόζεται στους ΟΤΑ λογιζομένων ως φορέων γενικής κυβέρνησης εμποδίζει μεν την ελεύθερη εκ μέρους τους διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων». Συνεπώς, «κατά την σκέψη του εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτό το δημόσιο μέτρο δεν προκαλεί περιουσιακή βλάβη των ΟΤΑ και δεν εμποδίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού των ΟΤΑ».
Άμεσα εκτελεστές!
Ως εκ τούτου, ο Π. Ζυγούρης ενημέρωσε τους δήμους ότι «η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και οι δήμοι πρέπει να συμμορφωθούν και να μεταφέρουν άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας». «Οι εν λόγω αποφάσεις δεν ανατρέπονται με κανένα ένδικο μέσο», κατέληξε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την δικαστική απόφαση και πρόκειται να ζητήσουν από την κυβέρνηση, να νομοθετήσει κατά τέτοιον τρόπο, που να τους δίνει το ελεύθερο της επιλογής τοποθέτησης των ταμειακών διαθεσίμων σε όποιο τραπεζικό ίδρυμα, τους εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό επιτόκιο καταθέσεων.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post