Thursday, January 22, 2026
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
No Result
View All Result
Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
No Result
View All Result

Βόμβα στα θεμέλια των Περιφερειών βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ

April 11, 2020
ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗbyΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
in ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
0 0
0
Βόμβα στα θεμέλια των Περιφερειών βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Print Friendly, PDF & EmailPrint

Εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊου, κι ενώ το βράδυ της Πέμπτης ελήφθη μια σημαντική απόφαση από το Eurogroup για άμεση εκταμίευση 540 δισ. ευρώ με σκοπό την στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης, βόμβα στα θεμέλια των Περιφερειών βάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Κι  ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, που αξιοποιούν οι 13 Περιφέρειες, αυτή η πορεία ανατρέπεται από την τελευταία αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της 7ης Απριλίου 2020 που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρη και του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημ. Σκάλκου επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «υπέβαλε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και εγκρίθηκε, για την μεταφορά 2 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για τις επιχειρήσεις», και το ποσόν θα κατευθυνθεί σε δράσεις που θα υλοποιηθούν από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας και σχετίζονται με τον κορωνοΐο.

Για μόνον 600 ευρώ…

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα κατευθύνει το ποσόν των 193 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 2 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για μηχανικούς, οικονομολόγους/λογιστές, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, ελεύθερους επαγγελματίες ή επαγγελματίες με έμμισθη εντολή, ιατρούς κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικούς και ερευνητές. Πρόκειται για το πρόγραμμα των 600 ευρώ για ελευθέρους επαγγελματίες.

Επίσης από το σύνολο των 2 δισ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει 10,8 εκατ. ευρώ για την δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας με κινητές μονάδες. Τέλος, το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για «επιπρόσθετες δράσεις στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων σημαντικού προϋπολογισμού πρόκειται να ενεργοποιηθούν άμεσα, όπως δράσεις οικονομικής ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων», όπως αναφέρεται στην επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη.

Με κρυφή προθεσμία

Κι ενώ η κυβέρνηση που δήθεν κόπτεται για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποσύρει εν κρυπτώ τα 2 δισ. ευρώ που προοριζόταν για αυτές μέσω των προγραμμάτων των 13 Περιφερειών, και εν τέλει τις αφήνει ξεκρέμαστες. Και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει ούτε τους 13 Περιφερειάρχες, ούτε τις 13 διαχειριστικές αρχές των περιφερειών, ούτε καν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ενδιαφέρον έχει ότι ενώ η επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη είναι της 7ης Απριλίου και η καταληκτική ημερομηνία για τους επιχειρηματίες που προτίθενται να υποβάλουν προτάσεις για την επιδότησή τους είναι η 10η Απριλίου! Και πέραν τούτου, ουδέν!

Έντονη αντίδραση από τους Περιφερειάρχες

Η κυβερνητική επιλογή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των περιφερειαρχών, που η συντριπτική πλειονότητά τους ανήκει στον χώρο της ΝΔ. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) τόνισε με απόφασή της ότι «η προτεινόμενη διαδικασία από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην ουσία ‘παγώνει’ την πρόοδο των ενταγμένων δράσεων και κατ’ επέκταση των Προγραμμάτων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις Περιφέρειες, γιατί δημιουργεί τον κίνδυνο απώλειας πόρων και έργων για τη χώρα». Η ΕΝΠΕ κάνει ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας ότι «σε επίπεδο νομιμότητας θεωρούμε πως μια τέτοια διαδικασία δεν συνάδει με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου».

Ως εκ τούτου, η ΕΝΠΕ ζητά τη συνέχιση της υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ως έχουν, χωρίς καμία αναστολή σε εντάξεις νέων έργων, έκδοση νέων προσκλήσεων και δημοπράτηση ενταγμένων έργων. Επίσης, ζητά την έγκριση υπερδέσμευσης ανά Περιφερειακό Πρόγραμμα σε ύψος που θα καλύπτει τις οριζόντιες ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, όταν οριστικοποιηθούν από πλευράς της Κυβέρνησης.

Εν κρυπτώ…

Πάντως, η επίκληση των κυβερνώντων στην πανδημία του κορωνοΐου δεν έχει τέλος, ιδίως όταν πρόκειται για εν κρυπτώ κινήσεις ή κινησεις εντυπωσιασμού. Μια ακόμη τέτοια ήταν και η φιέστα του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Αδώνιδος Γεωργιάδη και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα αναβάπτισε τον «Φιλόδημο» σε «Αντώνη Τρίτση», για να παρουσιαστεί ως δήθεν ευεργέτης της Αυτοδιοίκησης με μεταρρυθμιστικό προφίλ.

Υπενθυμίζουμε ότι ενώ ο ίδιος είχε αιφνιδιαστικά ανακοινώσει την 29η Νοεμβρίου, ανήμερα των εκλογών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» με την δέσμευση να δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Όμως, δεν είχε προσδιορίσει τον χρόνο έναρξής του νέου προγράμματος, προκειμένου να μην υπάρξει κενό χρηματοδότησης σε ήδη συμβασιοποιημένα και εκτελούμενα έργα. Επίσης, δεν είχε ενημερώσει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την πρόθεσή του να επανασυστήσει το πρόγραμμα. Επέλεξε, όμως, εν μέσω πανδημίας, κάνοντας χρήση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου να θεσμοθετήσει το νέο πρόγραμμα, αλλά και τον φορέα που θα υπάγεται αποκλειστικά σε αυτόν και θα το διαχειρίζεται

Η αλήθεια για τον «Φιλόδημο»

Ας μην ξεχνούμε, πάντως, ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχαιρε αξιοπιστίας και συνολικής αποδοχής από τον κόσμο της αυτοδιοίκησης. Για το διάστημα, λοιπόν, από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, μέσα δηλαδή σε έναν μόλις χρόνο, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» καταγράφηκαν εντάξεις 502 στοχευμένων έργων ύψους 1.24 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας βάσει των κριτηρίων του ΕΣΠΑ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δημοπρατηθεί έργα με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, που έχουν ανάγκη από υποδομές ζωτικής σημασίας.

Αναβαφτίζοντας και τα έργα…

Επειδή, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στρατηγικό στόχο να αφανίσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχαιρε συνολικής αποδοχής, στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης επιχειρεί να αναπτύξει τον σχεδιασμό του απόλυτου ελέγχου και χειραγώγησης των δημάρχων. Γι’αυτό και στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τον αναβαπτισμένο «Φιλόδημο» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, όσος, δηλαδή, ήταν ο προϋπολογισμός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τ. Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε, μάλιστα, ως άνθρωπος, που δίνει λύσεις στις αβελτηρίες, που δήθεν κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι, λοιπόν, έσπευσε να παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό 40 έργα του «Φιλόδημου», που δήθεν δεν είχαν προχωρήσει λόγω δήθεν έλλειψης χρηματοδότησης. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι τα περισσότερα έργα είναι ήδη δημοπρατημένα και πως και τα 40 ήταν ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»!

Έρχεται η ώρα των εξηγήσεων

Προς τούτο, οι 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το λόγο, που αιφνιδιαστικά κατάργησε τον «Φιλόδημο», όπως αιφνιδιαστικά τον ανέστησε, αναβαφτίζοντάς τον «Αντώνη Τρίτση». Προς τούτο, καλείται να απαντήσει γιατί «η κυβέρνηση ‘πάγωσε’ και διέσυρε τον ‘Φιλόδημο’», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θα αξιοποιήσει «χρηματοδοτήσεις με όρους αδιαφάνειας και πελατειακής λογικής, αξιώνοντας και συναίνεση!». Μαζί με αυτό, ο Τ. Θεοδωρικάκος καλείται να απαντήσει στον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη γιατί χρειάστηκαν να περάσουν «οκτώ μήνες αδικαιολόγητου παγώματος» του προγράμματος «Φιλόδημος», για να το εμφανίσει αναβαπτισμένο. «Δυστυχώς, εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης, πολύ σημαντικά έργα προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης έχουν καθυστερήσει», διαπιστώνει ο Χρ. Σπίρτζης.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

 

Tags: ΕΝΠΕΕΣΠΑΚΕΔΕκορωνοΐοςΤάκης Θεοδωρικάκοςυπουργείο ΑνάπτυξηςΦιλόΔημος

Discussion about this post

Τελευταία Άρθρα

Αναστάτωση στην Αττική με τα σχέδια μονάδων καύσης απορριμμάτων – Πίστωση χρόνου ζητά ο Ν. Χαρδαλιάς

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
222

«Η μπουγάδα μας μυρίζει σκουπίδι. Ζούμε μέσα στα σκουπίδια. Οι νεοπλασίες, ο καρκίνος και...

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
0
92

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και για το 2026 με...

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

Στην Πυροσβεστική ο γενικός έλεγχος για τα ακαθάριστα οικόπεδα και η επιβολή προστίμων – Τι λέει η ΚΥΑ

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
June 2, 2025
0
211

Η Πυροσβεστική διενεργεί γενικούς ελέγχους για τα ακαθάριστα οικόπεδα και επιβάλλει πρόστιμα. Ταυτόχρονα, οι...

Δημοφιλή

  • Νέα ρύθμιση: Τα έργα ΣΔΙΤ εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ

    Με τροπολογία το ΤΕΕ μπαίνει και στην πολιτική προστασία!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Αναστέλλονται οι αγωγές του Δημοσίου για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Παρατείνονται οι μεταβατικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Περιβαλλοντικό έκτρωμα εις βάρος των τοπικών κοινωνιών φέρνει ο Κ. Χατζηδάκης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Related Posts

Σε εκλογές με άδεια ταμεία οδεύουν οι δήμαρχοι το 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

Σε χαμηλές πτήσεις θα κινηθούν τα οικονομικά των ΟΤΑ για το 2026

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
October 8, 2025
92
Σε 8 λεπτά η αξιολόγηση του Δημόσιου και της Αυτοδιοίκησης – Τι περιλαμβάνει;
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε 8 λεπτά η αξιολόγηση του Δημόσιου και της Αυτοδιοίκησης – Τι περιλαμβάνει;

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
May 6, 2025
204
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο Κώδικας της Αυτοδιοίκησης – Τι λένε οι αιρετοί;

by ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
April 28, 2025
290

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣHΕΑ
info@ilektraV.gr

Αυτοδιοίκηση

ΟΤΑ & Πολιτική
Οικονομικά των ΟΤΑ
ΟΤΑ & Κοινωνική Πολιτική
Εργαζόμενοι ΟΤΑ & Δημόσιοι Υπάλληλοι

Νομικά & Θεσμικά

Εκλογικά

Κόσμος

Ιστορίες Κοινωνίας

Περιβάλλον

Πόλεις & Περιβάλλον
Διαχείριση Απορριμάτων

Newsletter

Κάντε Subscribe για να λαμβάνετε τα νέα μου άρθρα μέσω email:

  • Ημερολογιακό Αρχείο
  • Αρχείο Πηγών
  • Privacy Policy
  • Όροι Χρήσης

© 2020 Ilektra Viskadouraki - Supported by MF

No Result
View All Result
  • Πρωτοσελιδο
  • Αυτοδιοικηση
    • ΟΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
    • ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΛΟΙ
  • Περιβαλλον
    • ΠΟΛΕΙΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
  • ΝΟΜΙΚΑ & ΘΕΣΜΙΚΑ
    • ΕΚΛΟΓΙΚΑ
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ

© 2020 Ilektra Viskadouraki - All Rights Reserved - Supported by MF.

Welcome Back!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
OR

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Manage Cookie Consent
Πληροφορίες Προστασίας Ιδιωτικότητας

Στο ilektraV.gr χρησιμοποιούμε cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ιστότοπου και την μέτρηση στατιστικών αναγνωσιμότητας περιεχομένου.

Μπορείτε να συναινέσετε στην επεξεργασία ή/ και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να μην συναινέσετε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σελίδα πολιτικής προσωπικών δεδομένων.
Λειτουργικά Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
  • Manage options
  • Manage services
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Read more about these purposes
Λεπτομερείες επιλογές
  • {title}
  • {title}
  • {title}