Αντιδράσεις προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί και οι τακτικισμοί Πατούλη στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής. Η μεν κυβερνητική πλευρά επιδιώκει να αναπτύξει τα σχέδιά της χωρίς διαβούλευση με τους 66 Δήμους της Αττικής με εν κρυπτώ νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής. Η δε περιφερειακή αρχή Πατούλη δρα επίσης εν κρυπτώ και ακόμη και σήμερα δεν αποστέλλει στους 66 δημάρχους της Αττικής το κείμενο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, που όμως έχει εγκριθεί χωρίς διαβούλευση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, την οποία αποτελείται από προσωπικές επιλογές του Γ. Πατούλη.
Κλείνει τον ΣΜΑ Σχιστού ο Χρ. Βρεττάκος
Η τελευταία ρύθμιση στο νόμο για την ανακύκλωση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας επιχείρησε εν κρυπτώ να νομιμοποιήσει την χωροθέτηση της νέας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Σχιστό σε έκταση που σήμερα βρίσκεται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Η διάταξη είναι εξόχως φωτογραφική καθώς αναφέρει ότι για τις εγκαταστάσεις για επεξεργασία αστικών αποβλήτων, εξαιρουμένης της διάθεσης απορριμμάτων, πρέπει «σωρευτικά» να τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) να προβλέπονται εκάστοτε ισχύον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), β) να συνορεύουν Ζώνη Ε3 που Είναι περιοχή Εγκαταστάσεων Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και κτηνιατρείου, γ) να βρίσκονται Ζώνης Α και να καταλαμβάνουν κατά μέγιστο έκταση 0,3% συνολικής έκτασης Ζώνης Α, και δ) έως έναρξη λειτουργίας των ανωτέρων Εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, οικείος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για λειτουργία του πρώην Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Σχιστού ως περιβαλλοντικού πάρκου, Θα είναι διαθέσιμο κοινό, και για χρονικό διάστημα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπέχει υποχρέωση συντήρησης του περιβαλλοντικού πάρκου». «Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις δύναται να καταλαμβάνουν και τμήμα Ζώνης Ε3. Για τους όρους εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις νομοθεσίας για εκτός σχεδίου χωρίς περαιτέρω ειδικούς περιορισμούς», αναφέρεται στην σχετική διάταξη.
Για το ζήτημα παρενέβη ηχηρά ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος ο οποίος με επιστολή τους προς του υπόλοιπους 65 δημάρχους της Αττικής τους ενημερώνει ότι «υπερασπιζόμενοι την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της πόλης μας αλλά και επειδή μας ενδιαφέρει η προστασία της δημόσιας υγείας όλων των κατοίκων της Αττικής, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό από το Σεπτέμβριο θα πάψει να λειτουργεί». «Σχεδιάστε την διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης σας, παίρνοντας αυτό ως δεδομένο», αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Διαμαρτύρεται, μάλιστα, και για την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα γιατί όπως αναφέρει ο δήμαρχος: «Εν μέσω πανδημίας και καλοκαιριού η κυβέρνηση νομοθέτησε τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων δίπλα από το ΣΜΑ στο Σχιστό σε προστατευόμενη ζώνη Α’, στο όρος Αιγάλεω».
«Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί σχέδια από την Περιφερειακή αρχή που θέλουν να ‘ξεμπερδεύουν’ με τη διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα 30 χρόνια, με τον ίδιο τρόπο που είχαν ‘ξεμπερδέψει»’ τα προηγούμενα 60 χρόνια. Φυλή και Σχιστό, είναι οι μόνοι χώροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λες και δεν υπάρχουν άλλες περιοχές της Αττικής που πρέπει να επωμιστούν αυτή την ευθύνη», υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος.
Με προσφυγή στο ΣτΕ κόντρα στο περιβαλλοντικό έγκλημα
Κι ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης επιδίδεται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και υπέρογκων δαπανών με εν κρυπτώ δέσμευση χρημάτων του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), δηλαδή χρήματα που εισφέρουν οι δημότες των 66 Δήμων της Αττικής και σε καμία περίπτωση δε φαίνεται να λύνει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, έντονες είναι οι αντιδράσεις και από την περιοχή της Φυλής κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης και Πατούλη για τις νέες μονάδες καύσης και την νέα χωματερή.
Έτσι, λοιπόν, η περιβαλλοντική συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο» μαζί με 50 κατοίκους της περιοχής κατέθεσε την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης επί της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τα έργα στην Ολοκληρωμένη Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Αττικής, στην περιοχή της Φυλής. Πρόκειται για πρώτη ηχηρή θεσμική παρέμβαση εκ μέρους του «Δυτικού Μετώπου» προκειμένου να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή.
Με την επισήμανση ότι η ΑΕΠΟ, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος με βάση την προηγηθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ «είναι αντίθετη με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και με τη νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απόβλητα», οι προσφεύγοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζουν ότι για μια σειρά από λόγους «η ΑΕΠΟ είναι διάτρητη νομικά».
Να σημειωθεί ότι το «Δυτικό Μέτωπο» έχει ασκήσει σφοδρή κριτική για την εγκριθείσα ΜΠΕ, καθότι στο κείμενο δεν υπήρχε καμία αναφορά στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και του εδάφους από ρύπους στις εγκαταστάσεις της ΟΕΔΑ Φυλής και στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, με την προσφυγή στο ΣτΕ επιχειρείται η ακύρωση της κατασκευής του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) χωρητικότητας 4.300.000 κ.μ., όπως και η δημιουργία νέας εγκατάστασης με τον παραπλανητικό τίτλο “πάρκο κυκλικής οικονομίας” πλησίον της σημερινής εγκατάστασης στη Φυλή που θα περιλαμβάνει μια μονάδα επεξεργασίας 450.000 τόνοι/έτος και ένα νέο ΧΥΤΑ.
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post