Το περιβαλλοντικό έγκλημα της δημιουργίας μονάδων καύσης απορριμμάτων δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στην περιοχή των Μεγάρων επικυρώνοντας την σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αναμένεται να έρθει προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Πρόκειται για συνέχεια του περιβαλλοντικού εγκλήματος, που διαπράττεται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Φυλή, όπου και εκεί δρομολογείται μονάδα καύσης απορριμμάτων.
Το ζήτημα φέρνει στην επιφάνεια το «Δυτικό Μέτωπο» επισημαίνοντας ότι ενώ στην Ευρώπη η καύση απορριμμάτων περιορίζεται, στην χώρα μας εμφανίζεται ως ‘λύση’ στο δραματικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική λόγω των τεράστιων συγκεντρωτικών μονάδων σύμμεικτων που ωφελούν μόνον τα γνωστά μεγαλοεργολαβικά λόμπι και το πολιτικό προσωπικό ‘της αυλής τους’».
Ειδικά για τη νέα μονάδα, το «Δυτικό Μέτωπο» υπενθυμίζει ότι ενώ το εργοστάσιο της εταιρείας SKYPLAST IKE στη θέση «Παππά – Περιβόλι» στο ΒΙ.ΠΑ. – ΒΙΟ.ΠΑ. των Μεγάρων «αδειοδοτήθηκε αρχικά το 2017 για τη δραστηριότητα αποθήκευσης, διαλογής και μηχανικής επεξεργασίας για ανακύκλωση άχρηστων μεταλλικών και μη μεταλλικών υλικών», «σήμερα με την κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ζητά να αδειοδοτηθεί μια εντελώς διαφορετική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει και την ‘συναποτέφρωση’».
Συγκεκριμένα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την δημιουργία μονάδας «ανάκτησης υλικών από μη επικίνδυνα σύμμεικτα ανακυκλώσιμα απόβλητα (ΚΔΑΥ), επεξεργασίας και αποθήκευσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων και συναποτέφρωσης», βασίζεται στις νομοθετικές παρεμβάσεις επί υπουργίας Χατζηδάκη, όπου στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων η καύση παίρνει κυρίαρχο ρόλο, ως μέρος της διαχείρισης απορριμμάτων υπονομεύοντας ευθέως την ανακύκλωση υλικών.
Έτσι, λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να εγκρίνει τη δημιουργία της μονάδας της εταιρείας SKYPLAST Ι.Κ.Ε., στη θέση “Παππά Περιβόλι” του Δήμου Μεγαρέων με προσωπικό που θα αριθμεί τα 37 άτομα χωρισμένα σε έως και τρεις βάρδιες ημερησίως. Η ΜΠΕ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα υποδέχεται σε ημερήσια βάση 100 τόνους μη επικινδύνων αποβλήτων. Τα απόβλητα θα προέρχονται αφ’ ενός από «τα δημοτικά ανάμικτα ανακυκλώσιμα απόβλητα συσκευασίας (μπλε κάδου) ή προδιαλεγμένα ρεύματα αυτών, τα οποία θα μεταφέρονται με δημοτικά απορριμματοφόρα», αφ’ ετέρου από τα «μη επικίνδυνα υλικά συσκευασίας, που προκύπτουν από βιομηχανικές – εμπορικές δραστηριότητες και άλλα στερεά μη επικίνδυνα απόβλητα συναφούς προέλευσης».
Σύμφωνα με την ΜΠΕ, «η εταιρία θα παραλαμβάνει την πρώτη ύλη, η οποία είναι συμπιεσμένα μεταλλικά και μη μεταλλικά απόβλητα από Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), καθώς και από υπολείμματα χαρτιού, αλουμινίου και λοιπών πλαστικών υλών». «Τα απόβλητα θα παραλαμβάνονται συμπιεσμένα υπό τη μορφή μπάλας και οδηγούνται στη χοάνη τροφοδοσίας της γραμμής επεξεργασίας», αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.
Ακολούθως, στην συγκεκριμένη μονάδα θα γίνεται ο διαχωρισμός και η δευτερογενής επεξεργασία σε RDF, δηλαδή συμπιεσμένο υλικό προερχόμενο από υλικά υψηλής θερμικής αξίας με σκοπό την καύση τους κυρίως από την τσιμεντοβιομηχανία. Επίσης, προβλέπεται σε ετήσια βάση η «συναποτέφρωση μη επικίνδυνων αποβλήτων» των 26.280 τόνων, όπως και η διαχείριση υπολειμμάτων καύσης, τα οποία προσδιορίζονται σε 5.500 τόνοι κατ’ έτος!
Στην ΜΠΕ αναφέρεται ότι «το τμήμα συναποτέφρωσης θα επεξεργάζεται απόβλητα που παράγονται είτε από την δική της παραγωγική διαδικασία (πλαστικό, χαρτί, rdf, κλπ.) είτε από διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες της οικονομίας (π.χ. γεωργία, κηπευτική, δασοκομία, προετοιμασία και επεξεργασία τροφίμων, κατεργασία ξύλου, παράγωγη πολτού, χαρτιού και χαρτονιού, βιομηχανίες δέρματος, γούνας και υφαντουργίας, φωτογραφική βιομηχανία, κλπ.) οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής και δύναται να προσφέρουν μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα υψηλής θερμογόνου δύναμης».
Ο εξοπλισμός για τους δυο καυστήρες είναι γερμανικής τεχνολογίας της εταιρείας «Michaelis GmbH & Co. KG» με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Στον θάλαμο καύσης, θα πραγματοποιείται η καύση των αποβλήτων σε θερμοκρασία 950°C η οποία θα διαρκεί από 5 έως 15 λεπτά. Κατά την καύση των αποβλήτων στους δυο θαλάμους, θα προκύπτει τέφρα σε ποσοστό μικρότερο του 2% των εισερχόμενων αποβλήτων. Η τέφρα θα συλλέγεται από κατώτερο σημείο του πρώτου θαλάμου καύσης έκαστου αποτεφρωτήρα. Τα καυσαέρια της καύσης θα οδηγηθούν μέσω φίλτρων στην ατμόσφαιρα.
«Η επέκταση της δραστηριότητας της SKYPLAST είναι ένα βήμα στα «μουλωχτά» για την εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) και του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) που πριμοδοτούν ανοικτά την καύση απορριμμάτων σε βάρος της ανακύκλωσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του το «Δυτικό Μέτωπο». «Τις δραματικές συνέπειες της καύσης στην υγεία και το περιβάλλον τις γνωρίζουμε από τη διεθνή εμπειρία, αλλά και από το Καμάρι της Ελευσίνας και το Βόλο όπου οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ καίνε απορρίμματα», επισημαίνει το «Δυτικό Μέτωπο».
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post