Ψηλά στην ατζέντα βάζει η Αυτοδιοίκηση πλέον τα θέματα της ανακύκλωσης με τους δημάρχους να αγωνιούν για το κόστος το οποίο πρόκειται να επιβαρυνθούν τόσο τα ταμεία των Δήμων όσο και οι δημότες. Αυτό γιατί η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε.) τους έχει έγκαιρα ενημερώσει ότι αν δεν υπογράψουν συμβάσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι Δήμοι το κόστος της ανακύκλωσης, τότε δεν θα υπάρχει συνεργασία μέσω αυτής με τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Αυτό πρακτικά ανεβάζει υπερβολικά το κόστος ανακύκλωσης για κάθε δήμο ξεχωριστά, που συνιστά, όμως, μια υποχρεωτική επιβάρυνση με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία!
Η συζήτηση ήρθε εκ νέου στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), καθώς για σήμερα είναι προγραμματισμένη η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΑΑ, όπου εκεί θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, προκειμένου να την εκπροσωπήσουν, αφού κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΕΑΑ και να συμμετάσχουν στην ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι επίκειται να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόστιμο ή διακοπή χρηματοδότησης στην χώρα μας, είτε λόγω μη επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης για το 2025 ή είτε λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση έργων και δράσεων για την διαχείριση απορριμμάτων στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας εν γένει. Να σημειωθεί ότι την πρώτη διακοπή χρηματοδότησης την είδαμε προ ημερών για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και είχαμε δημοσιεύσει στην Political (18/5/2024).
Οι στόχοι της ανακύκλωσης
Το πρόστιμο από την Ε.Ε. θα συναρτηθεί από την επίτευξη ή μη των στόχων της ανακύκλωσης. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί. Για το 2025 ο στόχος ανακύκλωσης βρίσκεται στο 65% του συνολικού όγκου των συσκευασιών, οι οποίοι επιμερίζονται ανά υλικό ως εξής: 50% για τα πλαστικά, 25% για το ξύλο, 70% για τα σιδηρούχα μέταλλα, 50% για το αλουμίνιο, 70% για το γυαλί και 75% για χαρτί και χαρτόνι. Ενώ για το 2030, ο στόχος ανακύκλωσης ανεβαίνει στο 70%. Οι στόχοι ανά υλικό είναι 55% για τα πλαστικά, 30% για το ξύλο, 80% για τα σιδηρούχα μέταλλα, 60% για το αλουμίνιο, 75% για το γυαλί και 85% για χαρτί και χαρτόνι. Παράλληλα, ο στόχος ταφής απορριμμάτων θα πρέπει να προσανατολίζεται στο 10% έως το 2030, ενώ στην χώρα μας δεν έχουν φτιαχτεί ακόμη οι απαιτούμενες υποδομές για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Εμπλοκή
Παράλληλα, οι δήμαρχοι προβληματίζονται από την στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο ζήτημα της προόδου της ανακύκλωσης. Βλέπουν, μάλιστα, καθυστέρηση από την πλευρά του γενικού γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου στο να ψηφιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ρυθμίζει επακριβώς την απόδοση των τελών συσκευασίας, που όλες οι εταιρείες που παράγουν περιεχόμενο και το πουλούν σε συσκευασίες είναι οι υποχρεωμένες να αποδίδουν στο κράτος και ακολούθως μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και εν συνεχεία μέσω των Δήμων να αποδίδονται στην ΕΕΑΑ, η οποία είναι υποχρεωμένη να παρέχει υπηρεσίες ανακύκλωσης (κάδοι, απορριμματοφόρα, κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών) στους Δήμους και άρα στους δημότες.
Το μέγεθος της διαχρονικής εισφοροδιαφυγής είναι τέτοιο πλέον, που καθίσταται οικονομικά αδύνατο για την ΕΕΑΑ να λειτουργήσει προς όφελος των δήμων. Εξάλλου, η ΕΕΑΑ, εκ του νόμου, προβλέπεται ότι έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα στις υπηρεσίες ανακύκλωσης που παρέχει. Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο της, τότε αυτό το γεγονός θα προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση στους δημότες!
«Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ΕΕΑΑ έχει εχθρική στάση απέναντί μας. Γιατί η ΕΕΑΑ είμαστε εμείς!», ξεκαθάρισε στην παρέμβασή του ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφερόμενος στην ειδοποίηση της εταιρείας προς τους Δήμους να υπογράψουν συμβάσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι τελευταίο το κόστος της ανακύκλωσης. Ο Γρ. Κωνσταντέλλος υποστήριξε ότι οι χειρισμοί εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν συνέβαλαν στο να βρεθεί λύση αφ’ ενός στο ζήτημα της λειτουργίας της ΕΕΑΑ και αφ’ ετέρου στο ζήτημα της πάταξης της εισφοροδιαφυγής των εταιρειών, που υποχρεούνται εκ του νόμου να είναι συμβεβλημένες με κάποιο σύστημα ανακύκλωσης, όπως είναι η ΕΕΑΑ.
Ο Γρ. Κωνσταντέλλος ανέφερε, μάλιστα, ότι η οικονομική θέση της ΕΕΑΑ «είναι σχεδόν αρνητική» και εξ αυτού του λόγου αναγκάζεται να τροποποιήσει τις συμβάσεις με τους Δήμους. «Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα γίνουμε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που οι δήμοι θα πληρώνουν για την ανακύκλωση», τόνισε ο Γρ. Κωνσταντέλλος, πράγμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των δημοτικών τελών! «Αυτή η εξέλιξη, όμως, δεν είναι η αιτία του προβλήματος. Είναι το αποτέλεσμα!», υπογράμμισε.
Το πρόβλημα
Από που, όμως, ξεκινά το πρόβλημα; «Σήμερα υπάρχουν 15 εκατ. ευρώ τα οποία, εάν τα είχε διαθέσιμα η ΕΕΑΑ, εάν δηλαδή επέτρεπε το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιστρέψουν στους δήμους, για να πληρώσουμε την ΕΕΑΑ, δεν θα είχαμε καμία απολύτως ανάγκη τις τροποποιημένες συμβάσεις», εξήγησε ο Γρ. Κωνσταντέλλος. Σημειωτέον ότι τα 15 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο τέλος συσκευασίας που κανονικά πρέπει να αποδίδει το 45% των παραγωγών συσκευασίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος. «Ωστόσο, αυτοί οι παραγωγοί της συσκευασίας εισφοροδιαφεύγουν», διευκρίνισε ο Γρ. Κωνσταντέλλος, την ώρα, που όπως εξήγησε «υπάρχουν μηχανισμοί και από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και από το υπουργείο Περιβάλλοντος να αφαιρεθεί η δυνατότητα για όσους παραγωγούς συσκευασίας επιλέγουν να εισφοροδιαφεύγουν, να μην μπαίνουν τα προϊόντα τους στα ράφια των σουπερμάρκετ».
Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα, σήμερα οι αιρετοί θα προσέλθουν στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΑΑ για τον ορισμό νέας διοίκησης και ακολούθως το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο ΔΣ ΚΕΔΕ στην επόμενη συνεδρίαση την 13η Ιουνίου, στην Χαλκίδα.
(Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political)
Discussion about this post