Ρύθμιση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων ζητούν και οι δήμαρχοι, καθώς βλέπουν πως οι Δήμοι χάνουν έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων, που δεν αποδίδουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στους Δήμους. Το ζήτημα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τους δημάρχους να εντοπίζουν ότι πρόκειται για μια σημαντική πηγή εσόδων, από την οποία μόνον το κράτος εισπράττει έσοδα μέσω του ΦΠΑ και αυτοί δεν επωφελούνται το παραμικρό! Αντιθέτως, επωμίζονται το κόστος της δημόσιας καθαριότητας και της αποκομιδής απορριμμάτων.
«Δεν εισπράττουμε απολύτως τίποτα! Η λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μια μεγάλη επιβάρυνση γιατί την τουριστική περίοδο παρατηρούμε αυξημένο όγκο απορριμμάτων με το κόστος να το επωμίζεται ο Δήμος», σχολίασε η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου. «Αυτά τα καταλύματα δεν έχουν κανένα διακριτικό, που να ξέρουμε ως Δήμοι εάν διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση και άρα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα είναι τα διαφυγόντα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων», πρόσθεσε.
Σημειωτέον ότι διαχρονικά έχει μειωθεί το τέλος παρεπιδημούντων. Στα μέσα της δεκαετία του 1970 είχε οριστεί στο 5% επί του τζίρου των ξενοδοχείων, αλλά το 1992 περιορίστηκε στο 2%. Ενώ στην πρώτη δεκαετία του 2020, το τέλος παρεπιδημούντων συρρικνώθηκε στο 0,5%.
Το ζήτημα επιβολής του τέλους παρεπιδημούντων είχε τεθεί από τους ξενοδόχους, προκειμένου να υπάρξουν όροι υγιούς ανταγωνισμού. Όμως το αίτημα επανέρχεται από τους δημάρχους με όρους διαφυγόντων εσόδων, ιδίως στην περίοδο που διανύουμε με τα οικονομικά των Δήμων να βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση. Κι αυτό εάν σκεφτεί κανείς ότι τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης εξαιρούνται από το τέλος παρεπιδημούντων. Υπάγονται μόνον στην φορολόγηση της δραστηριότητας και τα έσοδα πηγαίνουν αποκλειστικά στο κρατικό ταμείο. Αναλυτικά αναφέρουμε ότι για έσοδα από μισθώσεις μέχρι 12.000 ευρώ αποδίδεται στο κράτος φόρος της τάξεως του 15%. Για έσοδα από 12.001 – 35.000 ευρώ η απόδοση φόρου είναι 35% και άνω των 35.001 ευρώ η απόδοση φόρου είναι της τάξεως του 45%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2019 ήταν 1,4 δισ. ευρώ, το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 πήγαν στα 1,33 δισ. ευρώ!
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”
Discussion about this post