Παράλληλα επίπεδα ελέγχου εισάγει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης επιδιώκοντας την μείωση της διαφθοράς και την βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας με σκοπό την προσέλκυση των επενδύσεων. Όμως οι ενισχυμένοι και πολλαπλοί έλεγχοι θα επιφέρουν πρόσθετη γραφειοκρατία στην δημόσια διοίκηση ή θα την μειώσουν; Και τι επίπτωση θα έχουν αυτές οι παρεμβάσεις στην μείωση της διαφθοράς;
Πάντως, το πρώτο βήμα ολοκληρώνεται με την εισαγωγή του νέου κώδικα ηθικής και δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος έρχεται να ενσωματώσει σύγχρονα παραδείγματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, που προκύπτουν από τη νομοθεσία για την οριοθέτηση της άσκησης πολιτικής επιρροής (lobbying), όπως και την κοινοτική νομοθεσία περί σεξουαλικής παρενόχλησης. Τον ρόλο του ελεγκτή της εφαρμογής του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας θα αναλάβουν οι πρώτοι 59 σύμβουλοι ακεραιότητας, που θα τοποθετηθούν σε αυτοτελείς μονάδες εντός των υπουργείων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ΟΤΑ και θα παρεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα διοίκησης παρέχοντας συμβουλευτικό έργο, προκειμένου να επιτυγχάνεται η βελτίωση λειτουργίας της υπηρεσίας και την προστασία των θιγόμενων σε περιπτώσεις διαφθοράς ή περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή άνισης μεταχείρισης των υπαλλήλων.
Ο νέος κώδικας ηθικής και δεοντολογίας περιλαμβάνει πρακτικά παραδείγματα και θα επικαιροποιείται διαρκώς μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και με βάση τις περιπτώσεις που θα καταγραφούν θα γίνεται ετήσια επιμόρφωση στους συμβούλους ακεραιότητας. Δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης εξήγησε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται να ενσωματώσει παραδείγματα από την πρόσφατη έρευνα της ΑΔΕΔΥ.
Μαζί, λοιπόν, με τον ρόλο του συμβούλου ακεραιότητας, ήδη πιστοποιείται η πρώτη γενιά των 209 εσωτερικών ελεγκτών, οι οποίοι σε προληπτικό στάδιο θα θέτουν δικλείδες ασφαλείας για περιπτώσεις τυχόν διαφθοράς και σε κατασταλτικό στάδιο θα παρεμβαίνουν αναλόγως. Για την οργάνωση της δομής του εσωτερικού ελέγχου, που θα εισαχθεί και στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει ζητήματα σύστασής τους κυρίως για τους Δήμους. Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε η σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους Δήμους θα εξαρτηθεί από το μέγεθός τους. Εκτίμησε ότι για τους μικρούς δήμους, αυτοί είτε θα επικουρούνται από μεγαλύτερους Δήμους, είτε θα λαμβάνουν υπηρεσίες από ιδιώτες πιστοποιημένους εσωτερικούς ελεγκτές.
Ερωτηθείς, πάντως, ο υπουργός για τους πρόσθετους ελέγχους στους ΟΤΑ από τους συμβούλους ακεραιότητας, τους εσωτερικούς ελεγκτές και από τους επόπτες νομιμότητας, που θα συσταθούν όταν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις Αποκεντρωμένες διοικήσεις, ο ίδιος έκανε λόγο για διακριτά επίπεδα ελέγχου. Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η επεξεργασία για τις αυτοτελείς μονάδες εποπτείας των ΟΤΑ που θα αποτελούν μετεξελιγμένη εφαρμογή του μοντέλου που οριζόταν στον Καλλικράτη και θα υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αλλά θα αποκοπούν από τα αποκλειστικά καθήκοντα του μετακλητού γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκτελώντας πάντα τα συνταγματικώς καθορισμένα καθήκοντα κρατικής εποπτείας.
Discussion about this post