Μπορείτε να σκεφτείτε πως θα είναι να περπατάτε στο κέντρο της Αθήνας το καλοκαίρι με το θερμόμετρο να δείχνει 2 βαθμούς Κελσίου περισσότερους; Μπορείτε να σκεφτείτε ότι η αυξημένη θερμοκρασία θα σας κατακλύζει και δεν θα υπάρχει ούτε επαρκής αριθμός δέντρων για σκιά και οι χώροι πρασίνου θα είναι ακόμη πιο περιορισμένοι σε σχέση με σήμερα; Κι αυτό όχι πολύ πολλά χρόνια μετά, αλλά σε μόλις 8, δηλαδή το 2030. Οι στόχοι, λοιπόν, για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμό Κελσίου δεν απέχουν πολύ! Απέχουν μόλις 8 χρόνια! Αλλά τι κάνουμε γι’ αυτό; Και πολύ περισσότερο, τι κάνει ο Δήμος Αθηναίων για αυτό;
Κάθε χρόνο 3.298.091 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα!
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής του Δήμου Αθηναίων, προτείνονται οι κατευθυντήριες παρεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε έως το 2030 οι εκλύσεις των αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 61% (σε σχέση με το 2018) και να εκμηδενισθούν έως το 2050. Μόνον έτσι θα μπορέσει η πόλη να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μόνο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Να σημειωθεί ότι λαμβάνοντας ως έτος βάσης το 2018, οι ρυπογόνες δραστηριότητες στον Δήμο Αθηναίων εκλύουν στην ατμόσφαιρα 3.298.091 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που ισοδυναμούν σε 5 τόνους ανά κάτοικο.
Αύξηση έως και 4,9 βαθμοί Κελσίου…
Ο στόχος για συγκράτηση της θερμοκρασίας στην Αθήνα είναι εξαιρετικά δύσκολος με δεδομένο ότι για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προδιαγράφεται έντονη ξηρασία. Παλαιότερη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα και του καθηγητή Φυσικής, Χρήστου Ζερεφού, που δημοσιεύτηκε το 2011 έδειχνε ότι για την περίοδο 2021-2050 η αύξηση θερμοκρασίας το καλοκαίρι θα είναι κατά 2 βαθμούς Κελσίου και έως 4 βαθμούς Κελσίου για την περίοδο 2071-2100. Ενώ στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Περιφερειακού Σχεδίου Πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή της Αττικής, προβλέπεται αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας το καλοκαίρι κατά 2 βαθμούς Κελσίου για την περίοδο 2031-2050 και κατά 4,9 βαθμούς Κελσίου για την περίοδο 2081-2100.
Η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την πυκνή δόμηση και την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων πρασίνου δημιουργεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας με εγκλωβισμό της θερμοκρασίας σε επιφάνειες κτηρίων ή δημόσιων χώρων, που είναι καλυμμένες με υλικά και δεν μειώνουν την ατμοσφαιρική θερμοκρασία. Όμως, όσο εντεινόμενο είναι το φαινόμενο, τόσο πιο επικίνδυνο είναι για την δημόσια υγεία, καθώς η αυξημένες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την φωτοχημική ρύπανση, που έχει ως κύριο παράγωγο το όζον, που επιβαρύνει την υγεία των ανθρώπων. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες, που πλέον προειδοποιούν ότι θάνατοι τους θερινούς μήνες μπορεί έως το 2050 να διπλασιαστούν. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, οι θάνατοι στον Δήμο Αθηναίων τους θερινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας ήταν 230.
Τι ζητά η κοινωνία των πολιτών;
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον Δήμο Αθηναίων, που έχει ενσωματώσει τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών, που ζητά αύξηση του πρασίνου, επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αθήνα και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δημοτικών κτιρίων. Η κοινωνία των πολιτών ζητά τη δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς τους ποδηλάτες και τους πεζούς (με περισσότερους ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους και πιο φαρδιά πεζοδρόμια). Ταυτόχρονα, η κοινωνία των πολιτών ζητά προσαρμογή και προετοιμασία για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών συνθηκών με ασκήσεις και διαδικασίες ετοιμότητας για όλους του πολίτες, επισκέπτες και επαγγελματίες.
Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθεί και η Αθήνα στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και στην συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου απαιτείται έως το 2030 αύξηση κατά 70% της προσβασιμότητας του πληθυσμού της πόλης μέσα σε 15’ λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο πρασίνου. Παράλληλα, απαιτείται αύξηση κατά 30% των χώρων πρασίνου. Μαζί με την ενίσχυση του πρασίνου, απαιτείται και ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, όπως και μέσα μαζικής μεταφοράς που θα είναι φιλικά στο περιβάλλον με περιορισμένη ή μηδενική εκπομπή ρύπων.
Discussion about this post