Το ερώτημα του πως και κατά πόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια στην ενέργεια με έμφαση στο οικονομικό πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να απαντήσουν ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Νίκος Φαραντούρης και ο επιστήμων Δημόσιας Διοίκησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης το απόγευμα της Δευτέρας στην ειδική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας στο Περιστέρι.
Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Πάνος Ρήγας, Δημήτρης Βίτσας, η υποψήφια βουλευτής στην Δυτική Αθήνα, Ρένα Δούρου και εκπρόσωποι φορέων και της Αυτοδιοίκησης, όπως ο Μανώλης Μπουσούνης (Πετρούπολη), Κώστας Κάβουρας (Ίλιον). Την συζήτηση συντόνισε ο Φλώριος Ελευθερίου.
«Δεν ελέγχονται τα καρτέλ της ενέργειας»
Βαρύτητα στην υπερμεγέθυνση με οικονομικούς όρους των καρτέλ της ενέργειας έδωσε κατά την παρέμβασή του ο Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά. «Το πρόβλημα είναι ότι στην ελληνική αγορά ενέργειας δεν υπάρχει έλεγχος των καρτέλ», υπογράμμισε ο Νίκος Φαραντούρης καταλογίζοντας «πολιτική επιλογή» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι προειδοποιήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021
Με την επισήμανση ότι «η ενεργειακή κρίση δεν είναι προϊόν του πολέμου στην Ουκρανία», αλλά «είναι ζήτημα δομικών χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς ενέργειας», ο Νίκος Φαραντούρης υπενθύμισε ότι «ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 βλέπαμε το τσουνάμι στα τιμολόγια ρεύματος να έρχεται». «Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ως ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έκανε και ο πρόεδρός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε έγκαιρα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021!”, τόνισε ο Νίκος Φαραντούρης. “Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το τι έρχεται!», είπε εμφατικά ο Νίκος Φαραντούρης. «Τότε, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά κάποιους μήνες αργότερα ξεκίνησε την επιδότηση δια των κουπονιών των 10 και 20 ευρώ!», υπογράμμισε ο Νίκος Φαραντούρης.
Ο ρυθμιστικός ρόλος της ΔΕΗ
«Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η τιμή της ενέργειας δεν αυξήθηκε ούτε ένα (1) ευρώ και το κράτος είχε τον έλεγχο του 65% της ΔΕΗ», υπενθύμισε ο Νίκος Φαραντούρης επισημαίνοντας ότι: «Η ΔΕΗ είναι ηγέτης στην ελληνική αγορά ενέργειας και άρα αυτό σημαίνει ότι είναι ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας». Ο ίδιος εξήγησε ότι «όσο δεν ανέβαζε τις τιμές η ΔΕΗ, δεν μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές και οι μικρότερες εταιρείες – πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας». «Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήθελε αυτό. Εξ αυτού του λόγου, τον Αύγουστο του 2021, η κυβέρνηση επέβαλε την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ενέργειας με συνέπεια την αύξηση της τιμής της ενέργειας κατά 400%», υπογράμμισε ο Νίκος Φαραντούρης.
«Η ρήτρα αναπροσαρμογής συναρτάται και με την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που μπορεί να συνιστά εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά αυτό δεν είναι άσχετο από το διαμορφούμενο ολιγοπώλιο ενέργειας», τόνισε ο Νίκος Φαραντούρης. «Ακόμη και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας είχε καταγγείλει το καρτέλ στον χώρο της ενέργειας», υπενθύμισε στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο καταναλωτής να αναλαμβάνει το άγος του ελέγχου των τιμών της ενέργειας σε μια αγορά ενέργειας που λειτουργεί με όρους καρτέλ».
Αναγκαία η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ
Ο Νίκος Φαραντούρης καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έκανε «προσχηματικό έλεγχο» δια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στα υπερκέρδη των εταιρειών – παρόχων ενέργειας. Παράθεσε το παράδειγμα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για την φορολόγηση των υπερκερδών των ιταλικών εταιρειών ενέργειας. Επίσης, παράθεσε το παράδειγμα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν που προχώρησε στην πλήρη κρατικοποίηση γαλλικής ημι – κρατικής εταιρείας ενέργειας. Ο Νίκος Φαραντούρης επικαλέστηκε την δημόσια τοποθέτηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που είναι και θέση του ιδίου, ότι είναι αναγκαία η επανακρατικόποίηση της ΔΕΗ, προκειμένου να ρυθμιστεί η αγορά ενέργειας και μειωθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος προς τα κάτω!
Η κυβέρνηση των deals
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τροχονόμος συμφερόντων», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο επιστήμων Δημόσιας Διοίκησης και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία. «Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι απλώς μια ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. «Η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε συμφωνίες, σε deals! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τροχονόμος συμφερόντων που μεταφέρουν τον πλούτο από τους πολλούς στους λίγους, που αποστερούν την ευημερία από το συλλογικό για να την καρπωθούν δυσανάλογα οι λίγοι και συνήθως εκλεκτοί», είπε εμφατικά Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «το ιδιωτικό συμφέρον δεν μπορεί να είναι καταχρηστικό αποκομίζοντας ιδιωτικά κέρδη σε βάρος των πολιτών, όταν τα κέρδη γίνονται υπερκέρδη, όταν το θεμιτό γίνεται αθέμιτο, όταν το δίκαιο γίνεται άδικο». «Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, που υπηρετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Το μήνυμα αγωνίας από την Αιτωλοακαρνανία
Επεκτείνοντας την ομιλία του στο ζήτημα της κατακόρυφης ανόδου των τιμών της ενέργειας, που συνδέεται άρρηκτα με την κατακόρυφη άνοδο των τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης και στα τρόφιμα, των οποίων οι πρώτες ύλες του παράγονται στην ελληνική επαρχία, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης μετέφερε το μήνυμα της ακρίβειας στην Δυτική Αθήνα. Ο ίδιος εξήγησε το τι πραγματικά στην αγροτική περιοχή της εκλογικής του περιφέρειας, της Αιτωλοακαρνανίας. «Βρίσκομαι κάθε μέρα στην Αιτωλοακαρνανία, μιλώ με τους παραγωγούς μας σε κάθε τομέα από τη μία άκρη του νομού ως την άλλη και μπορώ να σας μεταφέρω με βεβαιότητα ότι η πίεση που δέχονται και αυτοί είναι τεράστια αλλά δεν ευθύνονται αυτοί για τις αυξήσεις αυτές», είπε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. «Η διαφορά τιμών από τον παραγωγό μέχρι το σούπερ μάρκετ είναι η ψηλότερη πανευρωπαϊκά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat)», τόνισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Αγωνία για την εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα
«Βιώνουμε την πλέον επώδυνη αλλά και επονείδιστη μορφή ακρίβειας», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. «Επονείδιστη γιατί είναι αδιανόητο η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδέχεται τέτοιες αυξήσεις σε είδη που είναι απολύτως απαραίτητα για όλους μας και που επηρεάζουν κυρίως τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας», εξήγησε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. «Είναι απολύτως απαράδεκτο να εμφανίζονται αυξήσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε τρόφιμα όχι που εισάγει η Ελλάδα, αλλά σε τρόφιμα στα οποία η χώρα μας είναι αυτάρκης. Δηλαδή να εμφανίζονται μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε τρόφιμα τα οποία παράγονται στη χώρα μας», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Το ενεργειακό κόστος στην Αυτοδιοίκηση
Συνδέοντας την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους με την υπερμεγέθη επιβάρυνση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες), όπως και τις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο Γρηγόρης Θεοδωράκης είπε: «Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο το Δημαρχείο! Είναι τα πάντα! Είναι ο φωτισμός, είναι η καθαριότητα, είναι τα σχολικά κτήρια, είναι οι δημόσιοι χώροι, είναι όλες οι εγκαταστάσεις υποστήριξής τους!».
«Δεν μπορεί λοιπόν να πει ότι θα σβήνει λίγο περισσότερο τα φώτα στο γραφείο, θα χαμηλώνει τη λειτουργία του κλιματισμού και έτσι απλά θα θεωρήσουμε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης προσθέτοντας: «Το πρόβλημα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και εκτός από τους πολίτες το επωμίζεται και η Αυτοδιοίκηση, δηλαδή και πάλι οι ίδιοι οι πολίτες ως δημότες αυτή τη φορά». Ο ίδιος τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης «απαιτούνται λύσεις μεγάλης κλίμακας». «Απαιτούνται κεντρικές επιλογές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που θα έχουν ως ωφελούμενη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Η πληγή του ενεργειακού κόστους στις ΔΕΥΑ
«Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους για την Αυτοδιοίκηση συνδέεται και με ένα άλλο δημόσιο αγαθό, το νερό», επισήμανε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης κάνοντας ειδική αναφορά στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). «Από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι πριν από λίγο, το τέλος του 2022, η πρόσθετη επιβάρυνση ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ», εξήγησε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο οποίος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης των 126 ΔΕΥΑ, Γιώργου Μαρινάκη, σύμφωνα με τον οποίον «το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ έως τον Αύγουστο του 2021 –δηλαδή πριν την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής- από 20% των λειτουργικών εξόδων ανήλθε στο 40%, δηλαδή διπλασιάστηκε».
«Τον τελευταίο χρόνο οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος για τις εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ, που κάνουν χρήση χαμηλής τάσης ρεύματος έχουν φτάσει το 239%. Ενώ, οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος για τις εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ, που κάνουν χρήση μέσης τάσης ρεύματος έχουν αγγίξει το 406%», τόνισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης.
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης είπε: «Ας υποθέσουμε ότι οι ΔΕΥΑ αποδυναμώνονται οικονομικά εξαιτίας της κρίσης αυτής και απειλείται η βιωσιμότητά τους. Πόσο απίθανη είναι μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, δήθεν εξορθολογισμού και αλλαγής του καθεστώτος τους, προκειμένου να εξυγιανθούν».
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους καταναλωτές
Με αυτά τα δεδομένα, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης μετέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν εκφραστεί από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του προγραμματικών δεσμεύσεων του. Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη για μέτρα, που εστιάζουν στα εξής:
* Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή φυσικού αερίου.
* Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.
* Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.
* Προστασία από τις αποκοπές τους ευάλωτους και όλη την κοινωνία.
* Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
* Κατάργηση της καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
* Θέσπιση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 6%.
Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας
Μαζί με τα παραπάνω μέτρα, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης μετέφερε και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούν την εθνική στρατηγική της χώρας. Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στα κάτωθι:
* Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.).
* Ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
* Πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των μεταφορών, με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.
* Ειδικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης για επαγγελματικούς στόλους, σε συνδυασμό με πρόγραμμα απόσυρσης και όχι επικοινωνιακές φιέστες σε νησιά για τρία αυτοκίνητα και 5 φορτιστές.
* Εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.
* Επανασύσταση της ξεχαρβαλωμένης κρατικής μηχανής ώστε να διεξάγονται πραγματικοί έλεγχοι στην αγορά για να τελειώνουμε με το πάρτι της αισχροκέρδειας που ευνοεί μόνο τους μεσάζοντες και κατατρώει το εισόδημα παραγωγών και καταναλωτών.
«Πρέπει να τελειώνουμε με τα νεοφιλελεύθερα παραμύθια ότι δήθεν το αόρατο χέρι της αγοράς μπορεί να ρυθμίζει τα πάντα», τόνισε ο Γρηγόρης Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ως ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας.
Το φυσικό αέριο υπονομεύει την πράσινη μετάβαση
Παίρνοντας την σκυτάλη από τον Γρηγόρη Θεοδωράκη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη κατά την παρέμβασή της στάθηκε στο ζήτημα της λεγόμενη πράσινης μετάβασης και αποδόμησε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Ο ‘πράσινος’ κ. Μητσοτάκης με τις εξαγγελίες του για βίαιη απολιγνιτοποίηση, κάθε άλλο από πράσινος είναι», σχολίασε σκωπτικά η Χαρά Καφαντάρη, επικρίνοντάς τον ότι «έδεσε τη χώρα στο άρμα του φυσικού αερίου». «Με το πρώτο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως και το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η συμμετοχή του φυσικού αερίου συνεχίζεται μέχρι το 2050!», υπογράμμισε η Χαρά Καφαντάρη υπογραμμίζοντας ότι το φυσικό αέριο συγκαταλέγεται σε ορυκτό καύσιμο και «παράλληλα εντείνει την εξάρτηση της χώρας μας, διότι το φυσικό αέριο είναι προϊόν εισαγωγής.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της δυσφημεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», επισήμανε η Χαρά Καφαντάρη, υπογραμμίζοντας ότι εντοπίζονται «πληθώρα αδειών, χωρίς αντίστοιχα ηλεκτρικό χώρο, χωρίς σχεδιασμό και παντού». «Δεν υπάρχει ειδικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και παραπέμπεται στο μέλλον», υπογράμμισε η Χαρά Καφαντάρη. Η ίδια υπενθύμισε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσθηκαν κονδύλια και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για σύνταξή του ειδικού σχεδίου μέσα σε 18 μήνες».
Παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων
Παράλληλα, η Χαρά Καφαντάρη τόνισε την κρισιμότητα του ρόλου της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθυστέρησε για 3,5 χρόνια το πρόγραμμα ‘ΗΛΕΚΤΡΑ’, που είχε συσταθεί επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το Σεπτέμβρη του 2022 δημιουργήθηκε η πλατφόρμα για αιτήσεις με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης», στηλίτευσε η Χαρά Καφαντάρη.
Σχετικά με την αυτοπαραγωγή ενέργειας, «το σχέδιο νόμου που είναι σε διαβούλευση περιορίζει τα ΚWt παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και σε άλλους παρόχους», υπογράμμισε η Χαρά Καφαντάρη. «Το μέλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι και η αποθήκευση ενέργειας», υπογράμμισε για να καταλήξει: «Η Δημοκρατική και Προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να έχουμε μια πραγματική και δίκαιη Πράσινη ενεργειακή μετάβαση».
Τα υπερκέρδη σε ποιες τσέπες πάνε;
Αποτυχία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Κατερίνα Κνήτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς την τιμολογιακή πολιτική της ενέργειας δεν προχώρησε ούτε στην μείωση του ΦΠΑ, ούτε του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ούτε στον περιορισμό των υπερκερδών των εταιρειών – παρόχων ενέργειας». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος στην Ελλάδα έναντι του κοινοτικού μέσου όρου».
Η Κατερίνα Κνήτου στηλίτευσε το γεγονός ότι «πλέον έχει διαμορφωθεί ένα σκληρό ολιγοπώλιο στον χώρο της ενέργειας», που απαρτίζεται από τέσσερις μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, τρεις κατασκευαστικές εταιρείες και την βιομηχανία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι 152 εισηγμένες εταιρείες διαμόρφωσαν κέρδη της τάξεως των 5,46 δισ. ευρώ, έναντι των 2,5 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2021. «Παρατηρούμε υπερκέρδη για την Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε, αλλά πλέον εντοπίζουμε συνέχεια διακοπές ρεύματος στα σπίτια», υπογράμμισε η Κατερίνα Κνήτου καταδεικνύοντας την ανισορροπία που δημιουργείται μεταξύ εταιρειών – παρόχων ενέργειας και καταναλωτών.
Η λύση βρίσκεται στις ενεργειακές κοινότητες
Κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή κρίση, που επηρεάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Κατερίνα Κνήτου σημείωσε ότι «ακόμη και η ΚΕΔΕ έχει διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι το 2023 δεν υπάρχει πρόβλεψη από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη του ενεργειακού κόστους». «Επίσης, η ΚΕΔΕ διαμαρτύρεται για την ενεργειακό κόστος στις ΔΕΥΑ, που πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετακύλισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους στα τιμολόγια του νερού», τόνισε η Κατερίνα Κνήτου.
Η ίδια εξήρε το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την θεσμοθέτηση της σύστασης των ενεργειακών κοινοτήτων, όπου δόθηκε το αδειοδοτικό πλαίσιο και η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξή τους. «Σκοπός των ενεργειακών κοινοτήτων είναι η παροχή ενέργειας με χαμηλό κόστος για τους καταναλωτές και βέβαια η υλοποίηση της πράσινης μετάβασης», υπογράμμισε η Κατερίνα Κνήτου.
Discussion about this post