Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο υπερεντάξεων βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αντιλαμβανόμενη πλέον ότι οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις έργων έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία των αιρετών, σπεύδει να υποσχεθεί εν είδει προεκλογικών δεσμεύσεων πρόσθετη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ. Όμως, κατέστη σαφές στους δημάρχους ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρόκειται να υπάρξει ξεχωριστή γραμμή χρηματοδότησης, πράγμα που αποτυπώθηκε και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Οι δε προσκλήσεις για έργα αφορούν κυρίως τις Περιφέρειες και το χρονοδιάγραμμα των σχετικών προσκλήσεων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη του 2021!
ΕΣΠΑ μόνον για τις Περιφέρειες
Από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 14 – 16 Οκτωβρίου 2021 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας απέφυγε να αναφερθεί στην δυνατότητα μεταφοράς και ένταξης έργων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στο νέο ΕΣΠΑ λέγοντας: «Είναι γνωστές οι διαδικασίες των προσκλήσεων». Εξάλλου, είναι γνωστή η κηδεμονία των Περιφερειών, που διαχειρίζονται το 1/3 του ΕΣΠΑ προς τους Δήμους, πράγμα που τους αποκλείει από την απευθείας πρόσβαση στους κοινοτικούς πόρους.
Χωρίς ξεχωριστή γραμμή χρηματοδότησης
Όμως, ο Στ. Πέτσας έσπευσε να υποσχεθεί χρηματοδότηση των ενταγμένων έργων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος αναφέρθηκε, μάλιστα, στην τελευταία σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε – και νομίζω ότι είμαστε αρκετά κοντά – είναι να ξεκαθαρίσουμε λίγο τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες είτε έργα του προγράμματος ‘Αντώνης Τρίτσης’ θα μεταφερθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ή πως θα ενταχθούν απευθείας στο Ταμείο Ανάκαμψης από τις προτάσεις που έχετε ήδη ωριμάσει», είπε ο Στ. Πέτσας απευθυνόμενος στους δημάρχους. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει ξεχωριστή γραμμή χρηματοδότησης των Δήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης και πως εκεί να ενταχθούν κάποια λίγα έργα, που θα έχουν αφ’ ενός ώριμες μελέτες και αφ’ ετέρου θα εισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της κάθε Περιφέρειας (ΟΤΑ Β’ βαθμού).
Ο προεκλογικός τόνος … της «κορδέλας»
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι βρισκόμαστε στη μέση της αυτοδιοικητικής περιόδου, ο Στ. Πέτσας έδωσε το προεκλογικό στίγμα, λέγοντας: «Η πρόκληση για τους επόμενους μήνες, θα έλεγα, όχι τόσο χρόνια, θα είναι πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, πώς θα τα απορροφήσουμε, ώστε εσείς, μέσα στο χρονικό διάστημα του 2022 και 2023 ως Δημοτικές Αρχές θα δείξετε ότι αξίζετε την εμπιστοσύνη των πολιτών και εμείς ως χώρα να απορροφήσουμε συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια».
Στις προτεραιότητες των έργων, ο Στ. Πέτσας έβαλε τα έργα υποδομής, τα σύγχρονα έργα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι «έξυπνες πόλεις», αλλά και τα έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως είναι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
Προσδοκίες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού;
Τις προσδοκίες των δημάρχων ως προς την δυνατότητα εντάξεων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης χαμήλωσε ακόμη περισσότερο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. «Από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ θα μεταφερθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης μερικές εκατοντάδες έργα», είπε χωρίς να προσδιορίζει περισσότερα. Σε επόμενο χρόνο, επιχειρώντας τελικώς να προσγειώσει τις προσδοκίες των δημάρχων, ο Μιχ. Σταυριανουδάκης εμφάνισε την φιγούρα του πρωθυπουργού ως ρυθμιστή της δίκαιης κατανομής των έργων και των χρηματοδοτήσεων!
«Το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο παρακολούθησης της οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότησης από οποιοδήποτε κρατικό φορέα των Δήμων, ούτως ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα του τι κάθε Δήμος παίρνει, για να αποφεύγουμε τις αλληλοκαλύψεις και κυρίως να μην εφαρμόζουμε τη λογική ‘εγώ έτρεξα πρώτος, άρα μπορώ να πάρω λεφτά από παντού’, ενώ κάποιος που στερείται τεχνικής υπηρεσίας και καθυστερεί στην υποβολή προτάσεων να μην δικαιούται να πάρει έργο!», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχ. Σταυριανουδάκης.
Χωρίς περιθώριο προσδοκιών!
Κι ενώ η απόρριψη των Δήμων από το νέο ΕΣΠΑ διατυπώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, που ευθαρσώς είπε ότι 1/3 του νέου προγράμματος ύψους 8,6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στις Περιφέρειες και από εκεί θα διανεμηθεί στους Δήμους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν άφησε σχεδόν κανένα περιθώριο για προσδοκίες χρηματοδότησης προς τους Δήμους από το Ταμείο Ανάκαμψης!
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης σχετίζονται ευθέως με ιδιωτικές επενδύσεις. «Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι δεν υπάρχει καμία ιδιωτική επένδυση που να μη γίνεται σε κάποιο Δήμο», τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης.
Η προϋπόθεση της γρήγορης απορρόφησης
Ακολούθως, επέστησε την προσοχή στον γρήγορο ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων! «Δεν θα είναι εύκολο το θέμα της απορρόφησης», ξεκαθάρισε ο Θ. Σκυλακάκης προσθέτοντας: «Καταλαβαίνω και τις αδυναμίες που υπάρχουν, και εμείς ως Ταμείο Ανάκαμψης, ως ΕΛΛΑΔΑ 2.0, θα είμαστε εδώ, όποιο έργο αναλάβει Δήμος, να έρθουμε να βοηθήσουμε με πάρα πολλούς τρόπους, και με εργαλεία δικά μας, έτσι ώστε να πετύχει η απορρόφηση».
Υπάρχουν, βέβαια, όπως είπε ορισμένα έργα φτιαγμένα για την Αυτοδιοίκηση, όπως είναι οι αστικές αναπλάσεις ή κομμάτια της οδικής ασφάλειας. Ωστόσο και πάλι ο Θ. Σκυλακάκης έθεσε σε προτεραιότητα τον ρόλο των Περιφερειών, καθώς με βάση τις 13 Περιφέρειες μετριέται το ΑΕΠ της χώρας και η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προσβλέπει στην αύξησή του. «Αν τα λεφτά δεν απορροφηθούν εγκαίρως, χάνονται! Τέλος! Και δημιουργούν και ζημιά στη συνολική εικόνα της χώρας», είπε σε κατηγορηματικό τόνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Μόνον με συνεργασίες…
«Θα κρίνουμε, λοιπόν, τις χρηματοδοτήσεις στη βάση και των δυνατοτήτων απορρόφησης και θα έρθουμε να βοηθήσουμε, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση αισθάνεται ότι χρειάζεται βοήθεια για αυτό το σκοπό», υπογράμμισε ο Θ. Σκυλακάκης. Για την Αυτοδιοίκηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόκρινε την απορρόφηση από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων με την επωνυμία «Εξοικονομώ». Σε αυτό, μάλιστα, το πλαίσιο πρόκρινε ακόμη και τις συνεργασίες των Δήμων, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Εγώ ενθαρρύνω τις συνεργασίες μεταξύ Δήμων. Θα δούμε με πολύ θετικό μάτι συνεργασίες Δήμων που θα έρχονται να μας προτείνουν την υλοποίηση έργων, γιατί είμαστε μια Υπηρεσία σαράντα ανθρώπων, και οι δυνατότητές μας να παρακολουθούμε πολλά έργα πολυδιασπασμένα, δεν είναι εύκολη», υπογράμμισε ο Θ. Σκυλακάκης.
Discussion about this post